Situacija u Rusiji se komplikuje dok u svijetu postaje sve teža zbog pandemije virusa korona, rekao je predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Družinin) -

- Situacija u zemlji postaje sve kompleksnija. U svijetu je vrlo teška situacija sa virusom korona – oboljelo je već 850.000 ljudi. Na teritoriji Rusije, kako shvatam, prema posljednjim podacima, imamo 2.777 slučajeva - rekao je Putin tokom video-konferencije sa članovima Vlade.

Ruski lider je pozvao članove Vladu da zbog nastale situacije budu na svojim radnim mjestima i daju sve od sebe u rješavanju problema. On je saopštio da situacija nije nimalo jednostavna, posebno na tržištu rada.

- Imamo dvostruki udar: i posljedice korone za privredu i smanjenje poslovne aktivnosti. To je ozbiljan test za tržište rada. Mi sve to razumijemo i vidimo - rekao je predsjednik.

On je ukazao da je pad cijena nafte značajan i takođe predstavlja udarac za privredu.

- Naravno, pad cijena naše osnovne izvozne robe je ozbiljan. O tome smo razgovarali sa kolegama i ovdje, unutar zemlje i na međunarodnom nivou sa našim partnerima iz OPEK-a i sasvim nedavno sa predsednikom SAD - rekao je Putin i dodao - Amerikance to takođe brine, jer se rentabilnost proizvodnje nafte iz škriljaca koleba, prema različitim procjenama, na oko 40 dolara za barel. Zbog toga je to i za američku privredu takođe težak test.

Putin je dodao da se u Rusiju iz inostranstva vratilo više od 825.000 ljudi, dok se očekuje još 20.000. U Rusiji se u karantinu nalazi više od 3.317.000 ljudi, a u samoizolaciji 292.740 osoba.

Putin je primijetio da se u Rusiju vraćaju mnogo njeni državljani koji imaju stalno boravište u inostranstvu, zbog medicinske zaštite.