Božićni praznici u selu Mesari kod Trebinja imaju posebnu ljepotu zbog običaja koji se ljubomorno čuvaju i prenose generacijama. Svako selo ili zaseok ima neku specifičnost. Porodica Popović, Božić proslavlja i dan danas po starim srpskim običajima.

Božićno jutro kod Popovića u selu Mesari kod Trebinja počinje dolaskom polaznika i džaranjem badnjaka.

Dok badnjaci varniče, porodica se miri i mirboži, te sjeda za trpezu da u zdravlju, slozi i veselju proslavi rođenje Hristovo.

- Od Božića sve kreće, to je najradosniji praznik i prvo se kaže "daj Bože sloge i zdravlja, ostalo će sve biti", jer kada čovjek ima zdravlje i slogu onda ima sve. Na današnji dan započinje se raditi sve ono što ćeš raditi godinu dana. Tako mi je od starina pričala pokojna majka da je čak prala kosu na Božić, da je glava ne bi boljela godinu dana - sa sjetom opisuje Simo Popović, žitelj sela Mesari.

Vrijedne ruke domaćica najbolje se ogledaju na božićnoj trpezi, koja, kaže unuka Jelena, mora da bude spremljena po starim običajima.

Simo i Jelena Popović, uz slogu i uzajamno poštovanje, prenose običaje na djecu i zetove, a dočekali su unuke i praunuke i u tome je njihovo najveće bogatstvo.

- Vazada je bila mnogobrojna porodica, znalo nas je biti po deset do dvanaest ovdje. Zadovoljan sam, imam četvoro unučadi i četvoro praunučadi, došli su danas ovdje da mi čestitaju Božić, ovo je radosno, jer dočekati četiri praunuka, to je veliko - naglašava Popović.

Božić je porodični praznik, praznik radovanja i praštanja, a nakon porodičnog okupljanja, u selu Mesari, obaveza je da se na Božić ode u posjetu i kod ostalih prijatelja i poznanika, gdje se uz veselje ostaje sjediti dugo iza ponoći.