Britanija, Španija, Italija, Francuska, Hrvatska i Švedska prijavile su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) povećanje broja oboljele novorođenčadi od ehovirusa-11 (E-11), piše španski dnevnik “Razon”.

Prema pisanju lista, Francuska je u maju prijavila SZO povećanje broja slučajeva teške neonatalne sepse usljed zaraze E-11. Od juna, slučajevi oboljenja ovim virusom prijavljeni su i u drugim evropskim zemljama.

Prema podacima SZO, od 2016. do 2021. godine odnos oboljelih od E-11 među bebama u odnosu na druga oboljenja bio je 6,2 odsto, dok je tokom 2022. godine taj odnos povećan na 55 odsto.

Tako veliko povećanje broja teško oboljelih i komplikacija među bebama smatraju se atipičnim. SZO je prijetnju po javno zdravlje stavila na veoma nizak stepen, ali od zemalja u kojima se oboljenje pojavilo traži da nove slučajeve odmah prijave i da se bebe testiraju na enterovirus a da se pritom preduzmu sve mjere opreza prilikom uzimanja uzorka.

Ehovirus-11 pripada grupi enterovirusa koji mogu da izazovu niz zaraznih oboljenja. Oboljenje prate blaži simptomi ali kod beba može da ima ozbiljniji oblik. Kod novorođenčadi može dovesti do brojnih upala, uključujući akutni viralni hepatatis, sepsu, meningitis i krvarenja.