Plutajuća solarna farma (foto: PUB / AFP) -
Singapur je predstavio plutajuću farmu solarnih panela, najveću na svijetu koja zahvata površinu 45 fudbalskih igrališta i proizvodi dovoljno električne energije za napajanje pet postrojenja za prečišćavanje vode na ostrvu.

Projekat plutajuće solarne farme je dio napora ovog grada države jugoistočne Azije da ispuni cilj da do 2025. godine za četiri puta poveća svoju proizvodnju solarne energije kako bi doprinijeli borbi protiv klimatskih promena.

Smještena na rezervoaru u zapadnom Singapuru, solarnu fotonaponsku farmu sa 60 megavata izgradila je podružnica kompanije "Sembcorp Industries".

Solarna farma mogla bi da pomogne smanjenju emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što je recimo količina ugljenika koju proizvede 7.000 automobila, navodi se u zajedničkoj izjavi kompanije i singapurske nacionalne agencije za vode.

Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 odsto zbog efekta hlađenja koji pruža voda i s obzirom na to da ih ne zaklanjaju zgrade, istaknuto je na predstavljanju projekta.

Električna energija proizvedena iz 122.000 solarnih panela na lokaciji od 45 hektara trebalo bi da učini Singapur jednom od rijetkih zemalja na svijetu koja ima sistem za prečišćavanje vode koji se u potpunosti napja održivom energijom.

Kako bi ublažili zabrinutost javnosti, singapurska Agencija za vodu je naglasila da su sve potrebne procjene sprovedene prije postavljanja solarnih panela kako bi se osiguralo da nema značajnog uticaja na vodeni biljni i životinjski svijet ili kvalitet vode.

- Platforme su pažljivo projektovane kako bi se poboljšao protok vazduha i omogućilo da sunčeva svjetlost prolazi kroz vodu (da bi doprla do podvodnog živog svijeta) - naglasila je Jen Tan, regionalna direktorka kompanije "Sembcorp Industries".

Solarni paneli bi trebalo da traju 25 godina, a kao pomoć u njihovom održavanju će se koristiti dronovi.

Trenutno se u Singapuru razvijaju još četiri druga projekta plutajućih solarnih panela.