U Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju danas je otvorena čitaonica sa mini-bibliotekom, u kojoj će osnovci moći da borave u slobodno vrijeme.



Pomoćnik direktora škole Milena Vico kaže da je čitaonica nazvana "Zmajevo gnijezdo" i da je ova obrazovna ustanova jedna od tri u Hercegovini koja je obuhvaćena programom Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske "Čitalići".



"Škola je, uz adaptaciju prostora, za vrlo kratko vrijeme uspjela da obezbijedi i oko 220 naslova, uglavnom dječije beletristike, pomoću prijatelja iz Srbije, te Narodne biblioteke iz Trebinja", rekla je Vicova.
Učiteljica Svetlana Đurica Suvajac navela je da je čitaonica namijenjena osnovcima svih razreda sa akcentom na nižim uzrastima kako bi stekli naviku da što više čitaju.
"Roditelji uglavnom odlaze u biblioteke i uzimaju školske lektire. Učenicima je uskraćen dodir sa knjigom i bibliotekom zbog prevelike brige roditelja, tako da će ovdje moći sami da dođu i čitaju i one knjige koje nisu u školskoj lektiri", istakla je Suvajčeva.

Budući da djeca čitaju veoma malo i uglavnom školsku lektiru, Škola je pokrenula i pisanje čitalačkog dnevnika, sa kreativnim zadacima primjerenim uzrastu, od prepričavanja do crtanja na temu pročitanog.
Osnovci nižeg uzrasta kažu da su u čitaonici našli interesantne naslove i da će slobodno vrijeme radije provoditi sa knjigom nego po hodnicima.
SRNA