Srbija se nalazi na samom vrhu skupine zemalja s najstarijom starosnom strukturom stanovništva, a prema posljednjim službenim podacima iz 2017., udio populacije starije od 65 godina u Srbiji bio je 19,63 posto, rekla je za RTS Sanja Jankelić iz državnog ureda za statistiku, prenosi Hina.
U Srbiji je 2018. rođeno 64.894 djece, što je samo 160 više nego prije tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje djece od početka 20. stoljeća.


Sva očekivanja i demografske projekcije o dobi stanovništva ukazuju na to da će se ovaj trend starenja nastaviti.


"Očekujemo i dalje kontinuirani porast udjela starijih od 65 i više godina", navela je Sanja Jankelić.


Sumorne procjene demografi temelje i na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih i odlasci iz Srbije, a upravo su oni dio populacije od koje se očekuje da popravi natalitetnu statistiku nacije.

Alarmantni podaci o depopulaciji u Srbiji čuli su se i na nedavnom forumu Ekonomskog instituta Hrana za Evropu, kad je upozoreno da se broj stanovnika smanjuje u čak 86 posto srpskih sela, te da je oko 1200 sela u procesu nestajanja, što je približno četvrtina ukupnog broja od 4.709 naselja u Srbiji.


U svakom od tih 1200 sela koja su u procesu nestajanja, prosječno ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika kontinuirano opada, posljednji su službeni podaci iz 2017. Negativan trend je u međuvremenu nastavljen.


Poređenja radi, površina koju obuhvaćaju ta sela u odumiranju teritorijalno je približna površini Kosova, gdje živi oko 1,83 milijuna stanovnika.


Premda je vlada Srbije još u januaru 2008. godine usvojila Strategiju poticanja rađanja, taj dokument je uglavnom ostao "mrtvo slovo na papiru", budući je donesen u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza poremetila mnoge planove i strategije.


Izvor: NN