Virus korona (foto: ilustracija) -
Vlada Srbije usvojila je danas odluku Kriznog štaba o skraćenju karantina za kovid pozitivne osobe.

Prema usvojenoj Uredbi, osobe zaržene virusom korona, a koje nemaju simptome ili težina bolesti ne zahtijeva liječenje u bolničkim uslovima boraviće u kućnoj izolaciji u trajanju od sedam dana.

Kako je objašnjeno, takve osobe se nakon tog perioda javljaju na pregled kod ljekara u domu zdravlja ili kovid ambulanti, a izolacija se prekida bez novog testiranja, prenose beogradski mediji.

Ako lice zaraženo virusom korona ima teži oblik, biće u izolaciji od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje ljekar primarne zdravstvene zaštite.

Za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite važi pravilo da se testiraju pi-si-ar testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je taj test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Novosti saznaju da, čak i ako je PCR test negativan, poslije kontakta sa zaraženom osobom karantin mora da traje pet dana.

Od karantina su izuzeti oni koji su vakcinisani drugom i trećom dozom prije najviše 210 dana od posljednje doze, kao i oni koji imaju dokaz o preležanom kovidu izdat prije minimin 14, a ne stariji od 210 dana.

Vlada Srbije donijela je odluku o smanjenju cijene pi-si-ar testa sa 9.000 na 6.000 dinara, a antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.