Vakcine protiv virusa korona - Foto: RTRS
Srbija će uskoro dostići i cifru od tri miliona datih vakcina protiv virusa korona, a nove količine vakcina se očekuje u ovom mjesecu, saopštili su danas nadležni.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da vakcinacija građana protiv virusa korona apsolutno ne jenjava, te najavila skoru isporuku novih količina vakcina.

Brnabićeva je rekla da sutra stiže 106.000 doza Fajzerovih vakcina, idućeg utoraka još 211.000 doza, kao i da se očekuje isporuka još 500.000 doza kineske vakcine Sinofarm.

- Očekujemo i isporuku vakcine Sputnjik kao i vakcine iz Kovaks programa, krajem aprila i početkom maja - rekla je ona u Beogradu.

Brnabićeva je rekla da bi proces imunizacije građana išao brže da Srbija ima više vakcina, te dodala da je Beograd potpisao ugovore za nabavku 15 miliona doza.

Direktor vladine Kancelarije za e-upravu Mihajlo Jovanović rekao je da je do sinoć u Srbiji dato oko 2,9 miliona doza vakcina, a da je oko 1.170.000 miliona građana primili i drugu dozu.

- Taj broj je danas sigurno i veći - rekao je Jovanović.

On je naveo da je oko 950.000 građana kompletno imunizovano, odnosno da je kod njih prošlo tri sedmice od primanje druge doze vakcina Sinofarm, Fajzer i Sputnjik, ili pet sedmica od primanje vakcine Astra Zeneka.

- Dnevno se na portal e-uprave prijavi 10.000 do 15.000 ili 20.0000 građana dok se bez prijavljivanja vakciniše, na dnevnom nivou, još 20.000 do 30.000 ljudi - rekao je on.

Jovanović je rekao da je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih u odnosu na broj stanovnika, te podsjetio da je nedavno u jednom danu dato više od 80.000 vakcina.

Prema njegovim riječima, Srbija će uskoro dostići cifru od tri miliona datih doza vakcina.

Jovanović je dodao da je u Srbiji vakcinisao i 39.000 stranih državljana od kojih su neki bili sa dozvolom boravka, a neki ne.