Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednjih 48 časova, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici Foča i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju i izvršeno je testiranje 708 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 150 osoba.

Radi se o 94 muške i 56 ženskih osoba, od kojih je 18 mlađe, 82 srednje i 50 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 68 osoba je iz Banjaluke, po sedam iz Bijeljine, Gradiške, Doboja, Laktaša i Prnjavora, po pet iz Višegrada, Zvornika i Kozarske Dubice, po četiri iz Mrkonjić Grada i Ribnika, po tri iz Vlasenice i Prijedora, po dvije iz Kneževa, Kostajnice, Kotor Varoša i Novog Grada i po jedna iz Broda, Gacka, Dervente, Donjeg Žabara, Istočnog Novog Sarajeva, Kalinovika, Ugnjevika, Čelinca, Šekovića i Šipova.

U posljednja 48 časova, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su 22 smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o 12 muškaraca i 10 žena, srednje i starije životne dobi od kojih je i jedna mlađa ženska osoba (30 godina). Sedam osoba iz Banjaluke, dvije iz Prnjavora i po jedna osoba iz Bijeljine, Čelinca, Istočnog Novog Sarajeva, Kneževa, Laktaša, Lopara, Prijedora, Rogatice, Šamca, Šipova, Vlasenice, Teslića i Zvornika.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 37.853 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 1.868 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo 23.943 osobe, a testirano je ukupno 165.764 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 634, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 234, a u opštim bolnicama 400.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 7.541 osoba, a nadzor je završen kod 120.724 osobe.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kaže da će u narednih 15 dana biti vidljivo koliko su građani poštovali epidemiološke mjere tokom praznika.

- Obaveza pridržavanja mjera ostaje i kada dobijemo vakcinu protiv virusa korona, jer svi građani ne mogu biti vakcinisani u isto vrijeme - rekao je Zeljković.

On je istakao da će Institut informisati građane o značaju vakcinacije i podsjetio da su vakcine jedan od najduže prisutnih lijekova u svijetu.

Zeljković je apelovao da građani ne vjeruju neprovjerenim informacijama koje se plasiraju posredstvom društvenih mreža, nego da vjeruju nadležnim institucijama.