kovid-nevesinje.jpg
 
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 688 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 18 osoba u Republici Srpskoj.
 
Riječ je o 11 osoba muškog i sedam ženskog pola. Sedam muškaraca je srednje životne dobi i četiri muškaraca su starije životne dobi. Tri osobe ženskog pola su mlađe životne dobi, tri srednje i jedna starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta šest osoba je iz Banjaluke, četiri osobe su iz Gradiške, dvije osobe iz Šamca, i po jedna osoba iz Modriče, Kotor Varoši, Novog Grada, Nevesinja, Oštre Luke i Kneževa.

Dvije osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Testirano je ukupno 138 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a novi virus korona potvrđen je kod dvije osobe.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je ijoš 98 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Prijedora, Trebinja, Gradiške, Bijeljine, Srpca, Prnjavora, Zvornika, Laktaša, Doboja, Broda, Teslića, Istočnog Sarajeva, Mrkonjić Grada, Foče, Bileće, Nevesinja, Zvornika i Šamca a virus korona je potvrđen kod jednog medicinskog tehničara u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Takođe, testirano je ukupno devet osoba koje borave i rade u domovima za starija lica, i ovi rezultati su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.086 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo 65 osoba a oporavila se 391 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 17.152 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 138 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su 24  pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 68 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je šestpacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru šest pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenata. 

 Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalaze se 203 osobe, u Studentskom domu u Trebinju tri, u Domu učenika Bijeljini dvije osoba.

 U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.017 osoba, a nadzor je završen kod 25.256 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušle su ukupno 163 osobe, 146 osoba je izašlo iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 11 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.