gacko-opstina-korona.jpg
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 572 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 19 osoba u Republici Srpskoj.
Riječ je o 11 osoba muškog i osam ženskog pola. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, četiri srednje i tri starije životne dobi. Dvije osobe ženskog pola su mlađe životne dobi, pet srednje i jedna starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Gacka, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške i Laktaša, dvije osobe su iz Banjaluke, i po jedna iz Prijedora, Teslića i Dervente.

Ukupno 15 osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je još 58 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Kneževa, Prijedora, Bijeljine, Gradiške, Teslića, Doboja, Broda, Višegrada, Foče, Pala, Bratunca, Čelinca, Nevesinja, Gacka, Trebinja i Zvornika a novi virus korona potvrđen je kod jedne doktorice iz Bolnice u Gradišci i jedne medicinske sestre iz Prijedora.

U posljednja 24 časa testirano je i još 11 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 14 republičkih inspektora i 145 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2).

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.105 slučajeva virusa korona, a oporavilo se 455 osoba. Od posljedica COVID 19 preminulo je 69 osoba (u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminuo je i jedan pacijent iz Brčko distrikta).

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 17.720 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 136 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su 24 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 62 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 57 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru sedam pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 201 osoba, i po dvije osobe u Studentskom domu u Trebinju i Domu učenika u Bijeljini.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.030 osoba, a nadzor je završen kod 25.342 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušle su ukupno 250 osoba, 231 osoba je izašla iz karantina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 30 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.