Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi virusa korona.

Testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

- S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale virus korona, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme - saopšteno je iz UKC Srpske.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta (od 1. marta do 15. marta 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66 odsto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

- Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa - ističu iz UKC-a.

Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem.

U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7.

- Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja - ističu iz UKC-a Srpske.