U Srpskoj protiv HPV virusa vakcinisano 1800 osoba, u Trebinju slabiji odziv

IMG_0072.JPG (361 KB)

U RS od kraja marta, kada je počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) vaksinisano je 1.800 osoba i do sada nije bilo nijedne neželjene reakcije.

Ovo je danas u Trebinju rekla epidemiolog Jela Aćimović, pomoćnih direktora za medicinske poslove u Institutu za Javno zdravstvo RS, uz konstataciju da je dosadašnji odziv zadovoljavajući.

„Vakcina u RS je najmodernija devetovalentna, a u svijetu postoji samo jedna takva i ista je u Americi, Evropi i kod nas. S obzirom da imamo jako učestale infekcije ovim virusom, ali i prekancerozne promjene, karcinome i, nažalost, smrtne ishode od karcinoma grlića materice, vakcinacija je veoma značajna kao primarna preprevencija. Cilj je da svima objasnimo koji je značaj vakcinacije i da nekako dođemo na nivo zapadnog svijeta, koji je redukovao karcinom grlića materice zahvaljujući vakcinaciji i redovnim pregledima,“ rekla je ona na sastanku sa prosvjetnim radnicima na temu „Značaj vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u prevenciji malignih oboljenja u RS“.

IMG_0075.JPG (250 KB)

Aćimović je iznijela i podatak da svake godine u RS od karcinoma grlića materice umre oko 50 žena, a oko 200 oboli.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Trebinju su do sada vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) primile 33 osobe.

Ginekolog Marija Andrić Spaić, načelnica Ginekološko-akušerskog odjeljenja trebinjske Bolnice, navodi da je u našem gradu stanje slično kao u drugim zdravstvenim ustanovama u RS.

„Pacijenti su još uvijek sumnjičavi, koliko je bezbjedna ova vakcina, antivakcinalni lobi radi svoje i to ima uticaja, i medicinski radnici još razmišljaju o vakcinaciji svoje djece. Gledajući sa kliničke tačke mi smo u jako lošoj situaciji. Žene redovno ne dolaze na predglede, mnoge prvi put dođu kod ginekologa kad ostanu trudne. Djevojčice, tinejdžerke i mlade djevojke, koje imaju najveći faktor rizika za dobijanje karcinoma grlića materice, ne dolaze na preglede i ne rade redovno PAPA test. Javljaju nam se žene sa odmaklom fazom karcinoma grlića materice, jer pacijentkinje dugo trpe tegobe, zbog sramote da dođu na pregled“, istakla je ona.

IMG_0080.JPG (233 KB)

Apelovala na sve polno aktivne žene da jednom godišnje urade PAPA test, a ako treba i češće zbog nekog problema, i dodala da i trudnice treba redovno da rade ove testove.

Ljekari podsjećaju da je vakcinacija protiv HPV virusa prevencija za oboljevanje od malignih bolesti i kod žena i muškaraca, jer pored karcinoma grlića materice, koji najčešće izaziva humani papiloma virus, može da izazove i karcinom grla, anusa, penisa.

U RS je vakcina besplatna i za djevojčice i za dječake do navršenih 15 godina, pošto je u tom uzrastu ima i najveći efekat, a vakcina je dostupna i za sve ostale građane uz novčanu nadoknadu.

Nakon sastanka sa prosvjetnim radnicima, sutra će u Trebinju biti održan i sastanak sa doktorima medicine iz hercegovačke i sarajevske regije na istu temu.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×