Korona, samoizolacija (foto: ilustracija) -
Nakon što su neke evropske zemlje smanjile broj dana u samoizolaciji ili to planiraju, nadležni iz Republike Srpske ističu da i oni razmatraju mogućnost skraćivanja perioda trajanja samoizolacije, koji je trenutno 14 dana.

Stručni medicinski tim koji savjetuje slovenačku Vladu predložio je da se trajanje obaveznog karantina sa 14 smanji na 10 dana, a to su već Norveška i Holandija učinile.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske izjavio je za Nezavisne da u izolaciji od 14 dana budu osobe koje su pozitivne na virus korona i one osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa osobom koja je pozitivna.

Dodao je da Institut prati smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi i iskustva pojedinih zemalja nakon što su smanjile broj dana u izolaciji.

- Razmatramo i tu mogućnost što se tiče skraćivanja perioda trajanja samoizolacije tako da ćemo u narednim danima procijeniti sveukupnu situaciju - rekao je Zeljković.

Dodao je da u Srpskoj trenutno ima određeni broj osoba koje su u izolaciji.

- Još razmišljamo da li da se ide diferencijalno, da osobe koje su pozitivne ostaju u izolaciji i dalje 14 dana, a osobe koje su kontakt budu u izolaciji 10 dana - rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, zbog početka nove školske godine bilo je bitno da izolacija traje 14 dana, zbog minimaliziranja rizika.