Industrija - Foto: RTRS

U Republici Srpskoj najavljuju uskoro dolazak velikih investitora u pojedine lokalne zajednice.

Dobra poslovna klima ogleda se u stimulativnoj poreskoj politici i jeftinoj električnoj energiji u odnosu na region, kažu u Vladi.

To privlači domaće, ali i strane investicije i značajno je u borbi protiv posljedica ekonomske krize.

Na prostoru Republike Srpske preduzeće Kolektor je već 18 godina. Proizvodne pogone ima u Laktašima, Srpcu i Prijedoru. Ukupno zapošljava 560 radnika. Proizvodi dijelove za automobilsku industriju.

Strani investitori zadovoljni su uslovima poslovanja koje nudi Republika Srpska. Investitori se kažu u Vladi javljaju svaki dan i žele da uložu u proizvodnju.

Da bi privukli strane investitore potrebno je još više ulagati u kvalitet radne snage, poručuju iz Privredne komore.

Iz Vlade najavljuju nove investitore. Koliko investicije znače najbolje oslikava primjer koliko jedno preduzeće koje zapošljava više od 500 radnika izdvaja godišnje za plate i poreze i doprinose.

Za podsticaje za povećanje plata iz budžeta je u proteklih više od tri godine odobreno 45,5 miliona maraka, a za ulaganja u nove tehnologije 24 miliona.

Republika Srpska povoljno je mjesto za strane investitore jer ima dobru geostratešku poziciju. Investicije koje otvaraju pogone za proizvodnju finalnih proizvoda , kažu u resornom ministarstvu, treba da bude opredjeljenje za budućnost.