IMG_9247.jpg (309 KB)

U Pridvorcima kod Trebinja u subotu, 24. juna, biće služen parastos za 13 Srba koje su lokalne ustaše bacile u Pridvoračku jamu u noći 23. na 24. jun 1941. godine.

Sa mjesta stratišta trojica Srba uspjela su da pobjegnu i upozore ostalo stanovništvo, čime je spriječena masovnija likvidacija srpskog življa iz Trebinja i okoline.

Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.

Iz Odbora za podizanje zajedničkog spomen-obilježja stradalim Srbima na Pridvoračkoj jami pozvali su potomke stradalnika i ostale građane Trebinja da prisustvuju parastosu kod spomen-kapele, koji će početi u subotu, 24. juna, u 10.00 časova.

Prethodno će biti obavljeno opijelo i položeno cvijeće na spomen-obilježje, gdje su, nakon 81 godine, posmrtni ostaci sedam preostalih pridvoračkih novomučenika sahranjeni u kripti, na gradskom groblju u Trebinju.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasjedanju u maju u Diptih svetih, uz mučenike prebilovačke i donjohercegovačke, unio je i sve ostale mučenike postradale za vjeru u Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, među kojima su i mučenici iz Pridvoračke i jame Jagodnjača.

Svi kao Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, praznuju se 6. avgusta.