Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da treba obilježavati 15. septembar i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer su pored jezika, pisma i kulture za identitet važni i državni simboli, poput himne i zastave.

„Mnogi narodi u svijetu imaju Dan zastave decenijama, poneki i vijekovima. Imaju Amerikanci, Rusi i mnogi drugi. Nažalost, dugi niz godina Srbi i Srbija nisu imali taj dan. Zato je velika stvar što je prije tri godine na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića odlučeno da 15. septembar bude Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, rekao je Gujon.

Govoreći u Istorijskom muzeju Srbije, na promociji spota za tradicionalnu pjesmu „Srpkinjica jedna mala“, koju je u novom aranžmanu snimila pjevačica Branka Zečević povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Gujon je podsjetio da je 15. septembra 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svjetskom ratu, čime je počelo oslobađanje Srbije, ali i Evrope.