Liturgija povodom Ivanjdana služena je danas na platou ispod crkve Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira, a svečani skup obezbjeđivao je veliki broj policajaca u uniformi i civilu.

zgrada-opstine-nova-foto-750x450.jpg

Liturgija, koju je pred oko 200 vjernika služio protojerej stavrofor Slobodan Zeković, namjesnik barski, protekla je bez incidentata uprkos tenzijama koje su prethodile okupljanju.Zeković je kazao da pravoslavne vjernike niko ne može posvađati sa komšijama Albancima.

"Ti koji to hoće, kažu da smo mi stranci ovdje. Pa zar možemo biti stranci u svojoj zemlji, zar nismo slobodni ljudi", kazao je Zeković.

Procjenjujući bezbjednosnu situaciju i uzevši u obzir iskustvo iz prošle godine, kada su mještani imali verbalni sukob sa mitropolitom Amfilohijem, Uprava policije prije nekoliko dana zabranila je okupljanje vjernika unutar sakralnog objekta, a na zaključanoj kapiji na putu koji vodi do crkve bili su pripadnici policije.

Istovremeno, policija je mještanima zabranila pristup lokaciji na kojoj se već godinama izvode arheološka istraživanja.

Na kraju liturgije pušteni su golubovi koji, kako je rečeno, simbolizuju ljubav i mir.

U Svaču bez incidenata, ali u naselju Đenovići kod Herceg Novog provokacije.

Na molu u ovom dijelu Herceg Novog ispisana je uvredljiva poruka za Srbe.Poruka je ispisana crvenim sprejem u najprometnijem dijelu mjesta gdje se turisti odmaraju, kupaju i ukrcavaju u brodiće na izlete-objavila je Srna.