IMG-afcaf6239b4a63970935bb45ad8e07c7-V.jpg (312 KB)

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta danas i sutra traje podjela školskog pribora i polovnih udžbenika za naše osnovce iz višečlanih, socijalno ugroženih porodica, koji su prikupljeni u tradicionalnoj humanitarnoj akciji, koja je, kao i ranijih godina, naišla na odličan prijem naših sugrađana velikog srca.

“Školski pribor – sveske, olovke, bojice i torbe su prikupljeni za 41 dijete, a desetak osnovaca dobilo je polovne udžbenike. Udžbenici nisu obezbijeđeni u većoj mjeri jer su osnovne škole, između sebe, počele da ih prikupljaju, što je dobar potez. Hvala svima koji su nas podržali u ovoj akciji koja je započela 1. jula, u nadi da ćemo, svi zajedno, biti od koristi našim mališanima”, kaže Marica Tomović, sekretar organizacije.

U trebinjskom Crvenom krstu se provodi i projekat “Briga o starima”, koji traje do 1. decembra, sa ciljem inkluzije zapostavljenih starih osoba u našem gradu.

“Riječ je o projektu koji je započet u aprilu ove godine, a odnosi se na 45 korisnika, starih, socijalno ugroženih i osoba narušenog zdravlja na seoskom i gradskom području, koje mjesečno obilazi naših osam volontera. U saradnji sa Domom zdravlja, Udruženjem penzionera, Centrom za socijalni rad Trebinje te Udruženjem dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica, stara lica se obilaze sa medicinskim osobljem, mjeri im se šećer i vadi krv, donose lijekovi, hrana i higijenske potrepštine, kupujemo im šta im treba, plate im se i računi. U Dnevnom centru za stare osobe se sedmično organizuju odgovarajuće fizičke vježbe i predavanja na zdravstvene teme, što je izazvalo oduševljenje pripadnika naše najstarije populacije, a organizujemo i izlete i druženja”, pojašnjava Tomović.

Ona ističe da je našim ugroženim starim sugrađanima najvažnija topla ljudska riječ.

“Kad ih obilazimo, kažu nam da im ništa ne treba, samo da popričamo sa njima. To im je najdraže jer ih, kako ističu, razgovor najbolje liječi”, navodi Tomović, uputivši poziv svim ljudima dobre volje da se volonterski, ali i putem donacija, uključe u pružanje pomoći svim socijalno ugroženim kategorijama u našem gradu.