Elektrohercegovina.jpg (190 KB)

Direktor "Elektrohercegovine" Ognjen Kuljić rekao je da je u toku izrada plana desetogodišnjeg razvoja distributivne mreže ovog preduzeća koja predviđa izgradnju i rekonstrukciju trafostanica, kao i dalekovoda.

Kuljić je naveo da je, između ostalog, predviđena izgradnja trafostanice "Trebinje tri" koja je u nadležnosti "Elektroprenosa BiH", kojem su se više puta obraćali.

"Bez nje nema razvoja distributivne mreže na području Trebinja. Tu je i kompletna rekonstrukcija dvije trafostanice Ljubinje i Gacko, ali i dalekovoda Ljubinje – Veličani", izjavio je Kuljić Srni.

On je dodao da će 21. oktobra će biti održana javna rasprava za izradu plana desetogodišnjeg razvoja distributivne mreže.

Prema njegovim riječima, distributivna mreža u istočnoj Hercegovini je u zadovoljavajućem stanju, a snabdijevanje električnom energijom potrošača sigurno.

"Elektrohercegovina" raspolaže sa oko 3.000 kilometara srednjenaponske i niskonaponske mreže, a ljetos tokom požara na području istočne Hercegovine nije pretrpjela značajnije štete.

Kuljić je napomenuo da se po izlasku iz zimskog perioda vrši rekonstrukcija i sanacija distributivne mreže da bi se neke kritične tačke i dionice sanirale i dovele do zadovoljavujućeg nivoa, kako bi spremno ušli u zimski period kada su teže vremenske prilike.

On je rekao da "Elektrohercegovina" ima 10 do 15 odsto daljinskih brojila, a svake godine planiraju zanavljanje brojila sa daljinskim, što se radi u kontinuietu.

"Nismo radili veći projekat jer je procjena da bi kompletna zamjena brojila sa daljinskim brojilima koštala više od 10 miliona KM, što je trenutno veliki izazov i nismo u mogućnosti da iznesemo taj projekat, ali radimo po planovima da postepeno mijenjamo i zamjenjujemo daljinskim brojilima", rekao je Kuljić.

Prema njegovim riječima, završen je idejni projekat izgradnje 35 kilovoltnog dalekovoda od Veličana do Ljubinja, a sada su u fazi izrade glavnog projekta.

"To bi bilo alternativno napajanje Ljubinja, koje se trenutno napaja samo iz pravca Stoca iz Federacije BiH. Da bi riješili taj dugogodišnji problem napajanja opštine Ljubinje električnom energijom ušli smo u projekat izgradnje dalekovoda Veličani- Ljubinje dužine 17 kilometara", rekao je Kuljić.

On je rekao da bez saradnje sa "Elektroprivredom Republike Srpske" ne mogu finansijski iznijeti taj projekat, te da će u tom smislu morati iznaći neka dodatna sredstva kako bi uspjeli da završe taj projekat.

Kuljić kaže da je na području Hercegovine izgrađeno veći broj malih solarnih elektrana, a izdavali su elektroenergetske saglasnosti u prethodnom periodu u kapacitetu koji je dozvoljen da ne šteti mreži.