Migranti - Foto: RTRS
U BiH u toku je jedna od najopsežnijih operacija kodnog naziva "Lipa" u borbi protiv organizovane kriminalne grupe sa više od 20 osumnjičenih među kojima su strani državljanin, koja je s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima počinila krijumčarenje više stotina migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

U akciji koju sprovode službenici Granične policije BiH, zajedno s partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, po naredbi Tužilaštva BiH, vrše se pretresi, hapšenja i privođenje osumnjičenih i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini ove godine, obavljalo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja nezakonitih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, u saradnji s partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, zadokumentovano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj nezakonitih migranata, najčešće u grupama od više desetina, pa čak i više od stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice s Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizovali dalji transport ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove, te su počinili krivično djelo pranja novca, navedeno je u saopštenju.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da je opredijeljenost agencije permanentna zaštita granice BiH i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija.

- Rezultati rada Granične policije pokazuju da smo izuzetno istrajni i usredotočeni na razbijanje svakog oblika kriminala. Ovim putem zahvaljujem našim pripadnicima Granične policije i Tužilaštvu BiH na odličnoj saradnji tokom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala - istakao je Galić.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da u operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih službenika, a nakon sprovedenih aktivnosti, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima.