fiskalizacija-1110x832.jpg (138 KB)

Iz Odjeljenja za komunalne i inspekcijske poslove Grada Trebinja obavještavaju sve privredne subjekte da je u toku pojačana kontrola izdavanja fiskalnih računa i prijave radnika na području cijelog grada, s posebnim nadzorom ugostiteljskih objekata.

U posljednje vrijeme dobili smo brojne primjedbe kako građana, tako i turista da im tokom plaćanja u ugostiteljskim objektima nisu izdati fiskalni računu, odnosno da POS terminali za naplatu putem kartice nisu u funkciji, nakon čega bi dobili takozvani blok račun.

Objekti za koje se utvrdi da izdaju takozvane blok račune biće privremeno zabranjen rad u skladu sa Zakonom, uz novčanu kaznu.

Najveći fokus kontrola je objektima čiji je prijavljeni promet do 50.000 KM, za koje su analize u proteklom periodu pokazale da po svim parametrima treba da imaju značajno veći promet, čime svjesno krše zakon.

Građani treba da znaju i da je prilikom kartičnog plaćanja, konobar dužan da donese fiskalni račun, bez obzira na to što nije riječ o gotovinskom plaćanju.

Osim lokalnih inspektora, u akciju su uključeni u inspektori Poreske uprave Republike Srpske, Inspektorata Republike Srpske i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Pojačana akcija kontrole izdavanja fiskalnih računa i prijave radnika sprovodiće se tokom cijelog ljeta

Pozivamo sve građane da putem anonimne prijave ukažu na sve neregularnosti sa kojim se susretnu prilikom korišćenja usluga ugostiteljskih i drugih privrednih subjekata. Anonimnu prijavu, građani mogu da podnesu Poreskoj upravi Republike Srpske na broj telefona: +38759/271-562.