U Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u toku je provjera 11 kandidata iz reda srpskog i hrvatskog naroda za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara, potvrdio je Srni portparol ove bezbjednosne agencije Luka Miladinović.

Savjet ministara - Foto: klix.ba

On je napomenuo da su ova lica prethodno prošla provjeru u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH.

- Primili smo 11 prijava i veoma smo aktivni po tom pitanju. Provjere vršimo na terenu, a rok za njihov završetak je 30 dana - rekao je Miladinović.

On nije mogao da potvrdi da li su nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika SBB-a, SDA, DF-a pristigle prijave za ostale kandidate za ministarske pozicije.

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je 12. decembra da predloženi kandidati za ministre i zamjenike u novom Savjetu ministara ispunjavaju sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Postupajući po zahtjevu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, CIK je utvrdio da propisane uslove za ministre ispunjavaju kandidati Vojin Mitrović, Staša Košarac, Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević i Josip Grubeša, kao i predloženi kandidati za zamjenika ministra Siniša Ilić, Mirko Okolić, Mijo Krešić, Ljiljana Lovrić i Josip Brkić.

Treće ministarsko mjesto za kadar iz Republike Srpske, iz reda "ostalih", dobio je DNS za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Predsjedništvo te partije je izabralo Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, ali je sada u igri i Mlađan Božović, kojeg je Tegeltiji predložio potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Tegeltija je juče potvrdio da je naložio da se u CIK i Sipi izvrši provjera i za tog kandidata.