Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u Nevesinju da je to mala opština, ali veliko gradilište gdje se realizuju brojni infrastrukturni projekti.


"Vidimo da se radi sistem vodosnabdijevanja, zatim rekonstrukcija sportske dvorane, izgradnja saobraćajnica, a najveći od svih projekata je izgradnja Hidroelektrane `Dabar`", rekla je Golićeva nakon posjete sportskoj dvorani "Nevesinjka".
Ona je izrazila zadovoljstvo što je ministarstvo na čijem je čelu dio projekta obnove sportske dvorane u Nevesinju koji će koštati više od 550.000 KM.
"Projekat je podijeljen u faze, jedna faza je sanacija krovišta i ona spada u domen energetske efikasnosti. Sve objekte koje rekonstruišemo i gradimo nakon 1. januara ove godine moraju biti izgrađeni po standardima energetske efikasnosti", navela je Golićeva.
Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske je putem Fonda za zaštitu životne sredine kofinansirala prvu fazu u iznosu od 80.000 KM, što je statičko ojačanje sportske dvorane.
"Druga faza je primjena energetske efikasnosti i tehničke izolacije krovišta", rekla je Golićeva.
Ona je dodala da je treća faza najskuplja i da je ona u fazi pregovora sa međunarodnim donatorima od kojih očekuje pomoć u ovom projektu.
Golićeva je naglasila da će sportska dvorana u Nevesinju dobiti novi izgled najkasnije do kraja 2018. godine.
Zamjenik načelnika opštine Nevesinje Milutin Samardžić naveo je da je u ovoj opštini započeto mnogo značajnih projekata te da je od početka ove godine uloženo više nego posljednjih petnaest godina.
"Mnogo vremena smo potrošili na projektovanje, a sada smo u fazi realizacije. U Ulici cara Dušana izvode se radovi u vrijednosti od oko 500.000 KM, naredne godine ćemo imati takođe investiciju od 500.000 KM u izgradnju putne infrastrukture. Tu je i rekonstrukcija sportske dvorane", naveo je Samardžić.
On je naglasio da se projekti realizuju uz pomoć Vlade Republike Srpske i kreditnim sredstvima.
Golićeva je u Nevesinju razgovarala sa opštinskim rukovodstvom o potrebama i mogućnosti sprovođenja projekta u oblasti energetske efikasnosti.
Sastanku su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i Dragan Ristić, te direktor fonda za zaštitu životne sredine Srđan Todorović.
Nakon Nevesinja Golićeva će posjetiti radove na HE Dabar.
Izvor: SRNA