Stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u proteklom mjesecu je zadovoljavajuće – ocijenio je Siniša Laketa, načelnik ove uprave na današnjoj konferenciji za novinare. On je kazao da više pažnje treba posvetiti bezbjednosti saobraćaja.


„Ovaj problem ne zavisi samo od MUP-a i policijskih službenika. Ako uzmemo u obzir sve i vozača i vozilo i put, infrastrukturu, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, samu kontrolu tehničke ispravnosti vozila, neophodno je u narednom periodu zajedničke ciljeve postaviti sa određenim nadležnim institucijama“, kaže Laketa.

Nakon što je Policijskoj stanici Gacko nedavno prijavljen požar na vozilu, policijski službenici su nakon uviđaja ustanovili da je vozilo zapaljeno jer su nađeni tragovi koji na to ukazuju – potvrđuje Laketa.

„Istražnim radnjama došlo se do dva izvršioca, jednog na području Nevesinja a drugog u Mostaru. Protiv navedenih lica je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu“, objasnio je on.

On se, između ostalog, osvrnuo na slučaj „Papović“ koji je, kako ističe u kontinuitetu rađen.

„To je obiman predmet koji zahtijeva pun angažman ljudstva i tehnike. Sve radnje koje su do sada preduzete su identifikovale 19 lica kao izvršioce navedenih krivičnih dijela i pod nadzoromOkružnog tužilaštva u Trebinju ćemo nastaviti da radimo na ovom slučaju“, kaže on.

Miodrag Janković, inspektor u Sektoru policije je kazao da je u maju iz saobraćaja isključeno 126 vozača na području istočne Hercegovine, od kojih 93 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 26 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, a pet zbog uticaja opijata.

„Značajno je naglasiti da policijski službenici aktivno rade na suzbijanju prometa opojnih droga kao i da učestvuju na sastancima Foruma za bezbjednost kao i da preventivno održavaju predavanja u osnovnim i srednjim školama“, kaže on.

Prema riječima Đorđa Avdalovića, načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet u Sektoru kriminalističke policije u prošlom mjesecu je evidentirano 31 krivično djelo.

„To je više za dva krivična djela u odnosu na isti period lani. Od ukupnog broja krivičnih djela na Opšti kriminalitet se odnosi 25, na zloupotrebu opojnih droga jedno, na Privredni kriminalitet četiri i na bezbjednost saobraćaja jedno“, zaključio je Avdalović.

RT