Džudo klub „Leotar“ danas je domaćin 15. Kupa Trebinja i 8. Memorijala „Miloš Mrdić, koji je ove godine okupio više od 600 takmičara iz pedesetak klubova iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.


Specijalni gost ovogodišnjeg memorijala je dvostruki evropski i svjetski džudo šampion Nemanja Majdov.
Pozdravljen burnim aplauzima učesnika i ljubitelja džudoa, Majdov je u obraćanju mladim džudistima regiona poručio da je u njihovim godina i sam često bio učesnik trebinjskog džudo kupa, a u istoj dvorani i na istim strunjačama pravio svoje prve korake – do evropskog i svjetskog vrha.
„Na ovom kupu sam osvojio 15 ili 20 medalja. Ovo je takmičenje na kojem sa možda imao i najviše mečeva kao klinac, čak i do osam po turniru. Velika iskustva sam sticao baš u ovoj sali – što je bilo i dio mog puta do svjetske titule. Upravo u vašim godinama sam sanjao da budem šampion svijeta, to očekujem i od vas – da sada zacrtate taj cilj i da polako, korak po korak, idete prema njemu“, rekao je Majdov.
On kaže da mu je čast što je dio memorijalnog kupa koji nosi ime Miloša Mrdića, kojeg pamti kao izuzetnog borca i pravog šampiona, ali i kao jednog od svojih uzora na tatamiju.
„Mnogo stvari sam učio od njega i sigurno da je on dio mog uspjeha. I sada u sali u kojoj treniram stoji njegova slika – često ostajem sam da treniram, ali ni tada u sali nisam sam, Miloš je uvijek sam mnom“, rekao je Majdov.
Zlatnu plaketu za veliki doprinos afirmaciji trebinjskog džudo memorijala i džudo sporta uopšte Nemanji Majdovu uručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je poželjevši mladim džudistima dobrodošlicu, uspjeh u borbama i medalje – svečano otvorio 15. Kup Trebinja i 8. Memorijal „Miloš Mrdić“.


I oni koji ne uzmu danas medalju, neka budu srećni što su učestvovali i ni smiju odustati – moraju nastaviti dalje, do velikih uspjeha kakav je postigao i Nemalja Majdov, naš svjetski prvak. Kao što je u životu, tako je i u sportu – nema odustajanja, a džudo je tvrd sport, treba biti u njemu istrajan i bićete sigurno snažniji i vredniji ljudi u životu“, poručio je Petrović.
Kup je posvećen mladom trebinjskom džudisti, kadetskom, juniorskom i seniorskom prvak BiH, koji je tragično nastradao 17. jula 2009 godine. Pokrovitelj turnira je Grad Trebinje.
Radio Trebinje