Trebinje će od sutra do 26. jula biti domaćin pozorišnog Festivala festivala. Na 62. smotri najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije regiona biće izvedeno sedam predstava ansambala iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.festival-festivala.jpg

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević ističe da se malo koja sredina može pohvaliti tako dugom festivalskom tradicijom: kao sljedbenik nekadašnjeg Festivala dramskih amatera Jugoslavije – Festival festivala ove godine živjeće svoje 62. izdanje, pri čemu je naš grad već 39. put domaćin smotre.

Danas je to, dodaje Milošević, festival međunarodnog karaktera – sa ciljem da bude završna smotra pobjedničkih predstava sa državnih takmičenja dramskog amaterizma regiona, a na kojem, sa izuzetkom Slovenije, učestvuju sve zemlje bivše Jugoslavije.

„Trebinje je postalo svojevrsni olimp pozorišnog amaterizma. Sva dosadašnja iskustva govore da je svim učesnicima san da dođu u Trebinje i da su tim dolaskom, kao glumci, odsanjali svoj najviši cilj. Sa Dučićevim večerima poezije – Festival festivala postao je i temelj trebinjskog kulturnog identiteta“, istakao je Milošević.

Nakon svečanog otvaranja od 20:30, takmičarski program ovogodišnjeg festivala sutra veče otvoriće Tetar „Total“ iz Visokog, predstavom „Profesionalac“, po tekstu Dušana Kovačevića.

Do 26. jula, trebinjska pozorišna publika imaće priliku da pogleda ostvarenja još šest ansambala – iz Skoplja, Svetog Filipa i Jakova, Kule, Mojkovca, Crvenke i Trebinja.