igralista-1.jpg (225 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sa saradnicima posjetio je večeras novoizgrađena sportska igrališta za djecu - u ulici Melentija Perovića u Gorici, kod crkve Svetih arhanđela u Hrupjelima i u naselju Mostaći.

Asfaltni tereni sa rekvizitima za fudbal i košarku, obezbijeđeni zaštitnom ogradom, izgrađeni su u dijelovima mjesnih zajednica gdje ranije nije bilo uređenih igrališta – pa su godinama i decenijama unazad svi koji su ovdje odrastali bili prinuđeni da zbog sportskih aktivnosti odlaze na terene u udaljene dijelove grada ili da preuzmu rizik igre na ulici, u zoni saobraćaja.

„Ono što je najbitnije je da je sve više djece na igralištima, a to nam i jeste bio cilj. Da što manje vremena provode pored računara i televizora, a što više na otvorenom. Cilj nam je da svako naseljeno mjesto u gradu ima barem po jedno igralište, a naravno i više njih ukoliko za to postoje uslovi. Nekada ljudi misle da je sve to lako realizovati, ali nije - najprije je potrebno naći adekvatnu lokaciju u vlasništivu grada, a potom naravno i sredstva“, kaže gradonačelnik Ćurić.

igralista-2.jpg (275 KB)

igralista-5.jpg (245 KB)

Igralište u ulici Melentija Perovića u Gorici

On je dodao da je Gradska uprava uspjela da završi ove projekte uz podršku Hidroelektrana na Trebišnjici i Elektroprivrede RS, te u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica čiji je zadatak bio da pokrenu inicijativu i predlože lokaciju.

U narednom periodu, dodaje Ćurić, građani mogu da očekuju nastavak investiranja u ovu vrstu infrastrukture.

„Planirali smo u ovoj godini da gradimo i tri teretane na otvorenom. Takođe, narednih dana ćemo objaviti javni poziv – da naši građani predlože gdje su ovakvi objekti trenutno najpotrebniji. Ni tu se naravno nećemo zaustaviti, idemo da gradimo dalje, naravno prema prioritetima“, istakao je Ćurić.

igralista-3.jpg (222 KB)

igralista-4.jpg (239 KB)

Igralište u Hrupjelima

Predstavnici mjesnih zajednica zadovoljni su što im je Gradska uprava izašla u susret i riješila njihov višedecenijski problem, a uz razgovor o ovom i drugim komunalnim projektima - bilo je vremena i za druženje i igru sa mališanima.

U dijelu naselja Mostaći koje je dobilo novo igralište ima oko 60-oro djece, uzrasta do 14 godina, a to je – kaže Jovan Drapić, iz savjeta ove mjesne zajednice - i bio razlog da pokrenu inicijativu prema Gradskoj upravi za ovaj projekat.

20210616_200908.jpg (209 KB)

igralista-6.jpg (245 KB)

Druženje sa najmlađima u Mostaćima

„Dobili smo pozitivan odgovor i već danas imamo jedno sasvim funkcionalno igralište na ponos svih mještana i na radost naših najmlađih“, ističe on.

Ista iskustva saradnje sa Gradskom upravom dijeli i Brano Grkavac, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Hrupjela, koji ističe da radost djece na novoizgrađenom igralištu najbolje svjedoči o tome koliko su ovi napori imali svrhu.

„Djeca su se do sada igrala tu na putu i svakodnevno smo strahovali da ne dođe do kakvih nezgoda“, napominje Mišo Ninković, član savjeta Mjesne zajednice Gorica - srećan, kaže, što je ovaj dio najvećeg trebinjskog naselja konačno dobio uređeno igralište.