Srednjoskolski centar trebinje.jpg

Za buduće srednjoškolce koji se u junskom roku nisu upisali u srednju školu, širom Republike Srpske danas počinje novi upisni rok.

U Gimnaziji "Jovan Dučić“ popunjena su sva mjesta u četiri razreda opšteg smjera.

"Mi nemamo slobodnih mjesta za julski upisnik rok i veoma smo zadovoljni kvalitetom upisa" kazao je Mišo Pešić, direktor ove gimnazije.

Slobodnih mjesta ima u Tehničkoj školi.

"Za zanimanje mehaničar četiri su slobodna mjesta. Ima dosta interesovanja za upis na smjer 'tehničar logistike i špedicije', dosta je djece ispod crte pa se nadam da će nam ministarstvo obezbijediti upis još jednog odjeljenja traženog zanimanja", kazao je Nebojša Bovan, direktor ove škole.

Svršeni osnovci, osim novog smjera arhitektonski tehničar, u Tehničkoj školi imali su priliku da biraju i četvorogodišnje školovanje u smjerovima: tehničar informacionih tehnologija, računarstva i programiranja, kao i tehničar logistike i špedicije.

U Centru srednjih škola u Trebinju u julskom upisnom roku mjesta ima za još dva učenika.

„Radi se o dva slobodna mjesta za zanimanje konobar, jer su u našoj obrazovnoj ustanovi još u junu popunjena skoro sva predviđena mjesta za novu školsku 2024/25. godinu", istakla je direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove, Nedjeljka Neška Ilijić.

U novoj školskoj godini u Centru srednjih škola otvoren je novi smjer ugostiteljski tehničar, a po jedno odjeljenje biće i ekonomskih, pravno-poslovnih, medicinskih i agro-turističkih tehničara, te kombinovano odjeljenje trogodišnjeg smjera kuvar-konobar, što su deficitarna zanimanja. Upisano je i jedno odjeljenje u kojem će se tri godine obučavati vozači motornih vozila i mehaničari, što su deficitarna zanimanja, a u ovoj školi od naredne školske godine biće i simulatori za obuku budućih vozača.

Julski upisni rok u srednjim školama traje do 12. jula.