49910638-186E-4E63-8266-A04431D86AE2.jpeg
U OŠ ,,Vuk Karadžić’’ Trebinje, danas je na snagu stupila odluka o potpunoj zabrani upotrebe mobilnih telefona u školi.

,,Savjet roditelja je pokrenuo inicijativu o potpunoj zabrani upotrebe mobilnih telefona u školi. Ova odluka je donesena prošle sedmice, prije informacije da se priprema teroristički akt na srednju školu u Trebinju, a danas je stupila na snagu’’, naglasio je je Aleksandar Vukanović, direktor OŠ ,,Vuk Karadžić’’ Trebinje.

Vukanović je dodao da su roditelji uočili koje opasnosti mogu da izazovu društvene mreže, internet i korišćenje telefona u školi, te da može doći do zloupotrebe istog.

Školski psiholog, Sanja Milanović, istakla je da je danas zvanično počela zabrana korišćenja mobilnih telefona u školi.

,,Učenici, roditelji ali i nastavnici bi trebalo da shvate ozbiljnost situacije, te da poštuju ovu odluku. Treba dosta vremena da bi se usvojio ovaj obrazac ponašanja.’’ rekla je Milanović.

Dodala je da su mobilni telefonu uzeli maha, te da su djeca postala ovisna o telefonima.

"Škola jeste vaspitno-obrazovna ustanova, uz ostale institucije i aktere u društvu koje utiču na njih, ali su roditelji ključni u prevenciji lošeg ponašanja djece", istakla je Milanovićeva.

Ona je pozvala roditelje da obrate pažnju na upotrebu telefona kod djece, ističući da jedino oni mogu da ih kontrolišu i da imaju najveći uticaj na njih.

Podsjećamo, sveska i u njoj skica škole, plan ulaska, spisak mrtvih i ranjenih, izlazak i na kraju samoubistvo, dio je onoga što je maloljetni Bilećanin R.T. napisao i pokazao u lajvu na Tiktoku. Po tom planu sve je trebalo da se desi, u trebinjskom Centru srednjih škola.

Policija je odmah reagovala, sedamnaestogodišnjak je uhapšen a onda i predat Republičkom tužilaštvu jer se sumnjiči da je počinio krivično djelo "Terorizam“, potvrdio je načelnik PU Trebinje.