U trebinjskom porodilištu danas su rođena tri dječaka.


Prvog dječaka na svijet je donijela Oksana Kašiković, a mali Jakov, kao prva rođena beba u 2019. godini, od gradske uprave je darovan zlatnikom sa likom Svetog Vasilija Ostroškog i grbom Trebinja.


Oksana kaže da mali Jakov ima četiri kilograma, da porod nije bio težak, te da starija braća jedva čekaju da im brat dođe kući.


Ona se zahvalila gradskoj upravi na daru i poželjela što više beba u ovoj godini.


Prema riječima zamjenika gradonačelnika Mirka Ćurića gradska uprava nastoji da realizuje različite projekte kako bi osnažila porodicu.
-Za svako novorođenče gradska uprava izdvaja od 150 do 2400 KM. Ranije je bila praksa da sve bebe dobiju isti iznos, ali u razgovoru sa porodicama odlučili smo da tamo gdje su roditelji nezaposleni dajemo najviši iznos, koji će porodici novorođenčeta nešto značiti. Stimulišemo i bračne parove od kojih jedan partner ima preko 38 godina, a prvi put stupaju u brak. Podsticaje dobijaju svi parovi, a ukoliko su nezaposleni dobijaju 12 hiljada KM u 18 rata. Tako smo od kraja 2017. godine, kada je započet ovaj program, dobili 18 bračnih parova koji su koristili nočane podsticaje gradske uprave. U ovoj godini smo planirali 90 hiljada KM za ove namene- istakao je Ćurić.


On je podsjetio da je raspisan i poziv za odabir izvođača za izgradnju zgrade za mlade bračne parove, te da bi u martu mogla da počne gradnja ovog objekta.


Prema riječima dr Danijele Petrović Popadić, dežurnog ginekologa, danas su obavljena dva prirodna poroda i jedan carski rez, što je dobar početak godine.
-Lani je rođeno 309 beba, što je tridestak beba manje nego 2017. godini. – istakla je ona.


V.d. direktora trebinjske Bolnice Ljubica Miljanović kaže da je želja svih zaposlenih da se poveća natalitet kako u Trebinju, tako u cijeloj RS.


-Medicinska pomoć majkama i bebama je pružena stručno i adekvatno. Nastojaćemo da i dalje usavršavamo usluge i poboljšavamo uslove rada u bolnici. – istakla je ona.
Dr Miljanović je najavila da će ove godine i u trebinjskom porodilištu biti uvedena epiduralna anestezija za bezbolni porođaj.


Izvor: Grad Trebinje