U Trebinju kreće ljetna turneja „Table Volleyball“

S prvim događajem u Trebinju u subotu počinje „Mozzart Table Volleyball Summer Tour 2023“, druga ljetna turneja najbržeg rastućeg sporta na svijetu koja će se, nakon odlične zimske turneje, drugi put o ovoj godini održati u pet gradova BiH.

Ovaj sport se već ozbiljno etablirao u BiH, postao naširoko prepoznatljiv i popularan, a nakon četiri turneje, peta i druga u ljetnom periodu održaće se u pet gradova BiH u trajanju od mjesec dana.

Nakon Trebinju nastavlja se u Mostaru 24. juna. Slijede događaji u Novom Travniku (1. juli), zatim u Kaknju (9. juli) i veliko finale, koje je zakazano za 16. juli u Sarajevu.

S obzirom na popularnost koju je ovaj sport stekao među igračima u BiH i ozbiljnost u kontekstu sportskog nadmetanja, a i činjenici da učesnici već sada imaju ogromno iskustvo, za ovu godinu će važiti i posebna pravila na turneji i na snazi će biti novi sistem bodovanja. To će u konačnici imati nešto drugačiji odraz u borbi za glavnu nagradu.

Uz to, ovaj ljetna turneja će poslužiti i kao dio priprema za međunarodne nastupe, s jasnom idejom i ciljem da u budućnosti BiH ima još uspješnije reprezentativce u ovom planetarno popularnom sportu, a za koje se planira da će se boriti za sami vrh, odnosno titule prvaka Evrope i svijeta. Prvu šansu će imati već 27. jula kada ih očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Podsjećamo, 2021. godine u Mađarskom je BiH osvojila drugo i treće mjesto.

Na svakom pojedinačnom turniru osiguran je i bogati nagradni fond, koji ukupno s novčanim nagradama i poklonima iznosi 10.000 KM. Zahvaljujući Monriju i BH Telecomu, pobjednicima svakog pojedinačnog turnira će pripasti 750 KM, dok su za drugo i treće mjesto osigurane nagrade od po 450 i 150 KM, što svakako daje jednu posebnu draž takmičarskom duhu.

Za razliku od prošlih godina, a zbog sve većeg interesovanja takmičara, osiguran je nagradni fond za četvrto i peto mjesto, koje će iznositi 100 KM te 50 KM.

Za kraj i za najbolje od najbojlih, odnosno pobjednike kompletne turneje, osigurane su glavna nagradu na završnom turniru u Sarajevu. Na osnovu osvojenih bodova s učešćem u minimalno tri grada, glavna nagrada će biti sedmodnevno luksuzno putovanje za dvije osobe.

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu - TEQ stolu. Od pravila, slično kao u odbojci, dozvoljava se igračima maksimalno tri dodira, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovinu, odnosno zakrivljenu površinu stola na drugoj strani.