bolnica-trebinje.jpg (204 KB)

U Trebinju, za sada, nije registrovan ni jedan slučaj velikog kašlja, potvrdila je za Radio Trebinje, Ljiljana Buha, načelnik Odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje.

Ističe da je veliki kašalj teška infektivna bolest prouzrokovana bakterijom.

“Ta bakterija daje teške oblike bolesti, komlikacije i može se loše završiti za dijete”, navela je ona.

Potrebna je dodatna opreznost s obzirom da su slučajevi velikog kašlja registrovani u regionu.

“Velika je fluktuacija ljudi na našem području pa je neophodna dodatna opreznost da se ne bi zarazili ovom bolesti. Ono što naročito može biti opasnost jeste činjenica da su simptomi u početnom stadijumu velikog kašlja gotovo isti kao simptomi bilo drugih virusnih bolesti. Osoba može biti inficirana, a da to i ne zna i tako prenosi infekciju”, pojašnjava ona.

Prva i najmoćnija preventivna mjera je, naglašava, vakcinacija.

“Samo potpuno vakcinisana djeca su zaštićena s tim da i oni mogu obolijevati ali ne mogu imati tešku formu. Tek poslije druge vakcine, možemo reći da je odojče zaštićeno. Druge preventivne mjere su smanjiti boravke u zatvorenim sredinama, posebno male djece u prvih šest mjeseci do godinu dana. Izbjegavati zadimljene prostorije i mjesta gdje se okuplja više ljudi. Ova bolest se prenosi kapljičnim putem. Ogromna je kontagioznost, vjerovatnoća da će neko da se zarazi, ako je bio u kontaktu sa inficiranom osobom, je 80 odsto”, kaže doktorica Buha. 

Ukoliko, pored simptoma prehlade, dijete ima kašalj koji traje desetak dana, koji čudno zvuči i javlja se uglavnom noću, neophodno je dijete dovesti ljekaru.

“Nakon toga kreće faza zacenjivanja, gubitka daha, jer se bakterija koja izaziva veliki kašalj naseljava u epitel pluća i onemogućava se čišćenje pluća, pa se sekret skuplja i provocira kašalj pa može doći do teškog stanja, od komlikacija dijete može i da izgubi život”, jasna je ona.

Jelena Durić, specijalista epidemiologije u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje ističe da je obuhvat vakcinacijom protiv velikog kašlja u Trebinju zadovoljavajući.

“To ne znači da su sva djeca pripadajućeg uzrasta vakcinisana, pogotovo ne znači da su vakcinisana blagovremeno. Ovim putem apelujem na one roditelje koji svoju djecu nisu vakcinisali da to učine, budući da je veliki kašalj jedna od najsmrtonosnih bolesti među oboljelom djecom dojenačke dobi”, istakla je doktorica Durić.

Podsjeća da se vakcinicija protiv velikog kašlja vrši u tri doze u prvoj godini života, prva revakcinacija je godinu dana nakon primljene treće doze vakcine, a druga sa polaskom u školu.

U Republici Srpskoj su do sada registrovana četiri slučaja oboljele djece od velikog kašlja.