Dan jedinstva.jpg

Na Spomenik herojima za slobodu u Trebinju danas je, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, položeno cvijeće


Cvijeće su položili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Miodrag Novokmet i konzul u Konzularnoj kancelariji Republike Srbije u Trebinju Miroslav Marković.

Ćurić je u izjavi novinarima istakao važnost današnjeg praznika za srpski narod, pogotovo zato što ga slave zajedno Srbija i Republika Srpska.

"Ovo je veoma bitna poruka, jer mi smo jedan narod i samo zajedno i složno možemo da uradimo više za srpski narod", rekao je Ćurić.

On je napomenuo da se ne smiju dozvoliti provokacije, uzimajući u obzir dešavanja u Republici Srpskoj i Srbiji, te da je potrebno pozvati narod na strpljenje i mudrost.

"Treba da sačuvamo slobodu i da stvaramo u slobodi, da sačuvamo mir. Imamo našu zastavu trobojku na koju smo ponosni, koja je kroz vijekove svašta pretrpjela, bila potopljena krvlju kad je to bilo neophodno. To ne treba da zaboravimo, ali treba i da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Ćurić.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je danas primio delegacije iz Hercegovine, učenike, profesore i direktore škola.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, simbolično je ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.