Centar za pružanje beplatne pravne pomoći u Trebinju u posljednje je vrijeme zaprimio određeni broj žalbi starijih osoba koje se odnose na zaštitu i ostvarivanje prava u pojedinim oblastima, rekao je stručni savjetnik u ovom centru Zdravko Vuković.



Vuković je naveo da se žalbe odnose na starosne penzije, gdje pojedinim penzionerima nisu uplaćeni svi pripadajući doprinosu za radni staž.
On je istakao da je zbog toga potrebno pokrenuti određene postupke za ponovno određevanje penzije, za pojedinačnu uplatu doprinosa za staž koji nije uplaćen.
Vuković je naveo da zbog nauplaćenog staža određeni broj penzionera prima umanjene penzije.
"Imamo dosta žalbi koje se odnose i na zdravstvenu zaštitu. Riječ je o pravu na liječenje izvan Republike Srpske, o pravima koja se odnose na nabavku određenih skupih lijekova, a mnogi traže refundacije troškova liječenja", rekao je Vuković novinarima u Trebinju nakon Foruma protiv diskriminacije starih osoba.
On ističe da dosta pripadnika starije populacije zdravstvenu zaštitu traži u privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja nema zaključen ugovor, pa je nemoguće refundirati te troškove.
"Imamo i određeni broj upravnih postupaka i sporova koji se odnose na zaštitu prava ratnih vojnih invalida. U toku je revizija određenih rješenja koja se odnose na priznanje statusa ove kategorije stnovništva", kaže Vuković i napominje da su pojedinim utvrđena dosta niže kategorija invalidnosti.
U Centar za pružanje besplatne pravne pomoći zaprimljene su i žalbe koje se odnose na prava iz oblasti socijalne zaštite-pravo na pomoć i njegu drugog lica, a riječ je o smanjenju iznosa koji su bili predviđeni prvobitnim rješenjem.

Savjetnik Ombudmana za ljudska prava BiH Amra Kazić kaže da je ova institucija odavno prepoznala egzistencijalne probleme starih zbog čega je 2010. godine objavila specijalni izvještaj o stanju ljudskih prava ove ugrožne populacije.
"Date su i konkretne preporuke za postupanje nadležnim organima vlasti, ali nažalost, situacija do danas nije značajno poboljšana", rekla je Kazićeva.
Forum je organizovala Misija OEBS-a u BiH.
SRNA