Besmrtni puk.jpg (1.09 MB)

U Trebinju je danas održan marš "Besmrtnog puka" povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Učesnici marša prošli su gradskim ulicama i položili cvijeće na Spomenik oslobodiocima iz Prvog svjetskog rata, Spomenik braniocima Trebinja iz prethodnog rata, te na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata, odajući im počast.

Besrtni puk 5.jpg (952 KB)

Obraćajući se prisutnima, Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je rekao da obilježavanje 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom predstavlja sjećanje na sve žrtve fašističkog terora, ali i opomenu da na svakom koraku vrebaju opasnosti i izazovi koji prijete da naruše mir i stabilnost u cijelom svijetu.

"Važno je da pošaljemo snažnu poruku da jedino kontinuitet mira može doprinijeti napretku, rastu i razvoju, a sve nasuprot toga može probuditi opasne duhove prošlosti i postati prijetnja koja bi mogla uzrokovati nesagledive posljedice za cijelo čovječanstvo", naveo je Bošković.

Besmrtni puk 4.jpg (1003 KB)

Jurij Pičugin, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u BiH i šef grupe za naučnu, kulturnu i obrazovnu saradnju je istakao da Ruska Federacija obilježava ovaj značajan datum već 78 godina, polazeći od izvanrednog značaja ovog dana za Rusiju i sve narode bivšeg SSSR-a i za sve bivše zemlje Jugoslavije.

„Danas odajemo priznanje onima koji su dali svoj život za slom neprijatelja. Dužni smo da prenesemo svima istinu šta se tada desilo i zašto ne smijemo da dopustimo da se nešto slično ponovi. Ruska Federacija se zalaže za to da se užasi i strahote fasizma i nacizma nikad ne ponove“, rekao je Pičugin.

Organizatori "Besmrtnog puka" su Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja, SUBNOR Trebinje i Moto klub "Noćni vukovi" RS.

Besmrtni puk 1.jpg (773 KB)

Besmrtni puk 2.jpg (867 KB)

Besmrtni puk 3.jpg (929 KB)