Prezentaciju pod nazivom “Iskustva iz prakse ruralnog turizma“ danas je našim sugrađanima koji se već bave ili planiraju poslovne aktivnosti usko vezane za agrar i seoski turizam održala Tatjana Spasojević iz udruženja „Ozren Outdoor“


Cilj prezentacije je da se prisutnima kroz primjere dobre prakse sa Ozrena približe mogućnosti za unapređenje poslovnih aktivnosti – istakla je Spasojević.


„Od 2010. godine se bavim seoskim turizmom. U okviru našeg seoskog domaćinstva imamo deset kreveta, nudimo boravak na selu uz razne mogućnosti koje se na Ozrenu praktikuju – planinarenje, učenje o letenju paraglajderom i let sa instruktorom, na Ozrenu imamo i jedan od prvih salona apiterapije – kroz korišćenje pčelinjih proizvoda i udisanje zraka iz košnica… Zainteresovani mogu da kupe kupinovo vino, imamo i dva jezera gdje mogu da se kupaju. Dakle, vrlo aktivan boravak u prirodi”, objašnjava Spasojević.


Ona ističe da Trebinje ima odličan potencijal za razvoj ruralnog turizma.


„Trebinje je konkretno vrlo specifično i daje odličan primjer dobre poljoprivrede i gastroponude, koje u kombinaciji treba da se plasiraju turistima. Dobili bi jedan multiplicirani efekat – da se proizvedena hrana bolje unovči”, kaže ona.


Žarko Vico, ispred JU Turističke organizacije grada Trebinja, kaže da ovakav vid prezentacije služi ljudima za ohrabrenje da se bave ruralnim turizmom.


„Mogućnosti ruralnih područja i turizma su velike. Cilj ovakvih prezentacija je da se kroz pozitivna iskustva iz prakse ohrabre ljudi koji imaju ambiciju da se bave ruralnim turizmom“, kazao je Vico.


Za Teofila Okiljevića iz sela Lapja u Petrovom polju koji se bavi pčelarstvom i vinogradarstvom, ovakve prezentacije su od koristi.


„Došao sam da razmjenim iskustva i znam da mi samo mogu značiti jer imam mnogo zamisli koje želim da pokrenem na svom imanju“, kaže Teofil.


Prezentaciju su organizovali JU Turistička organizacija grada Trebinja u saradnji sa Agrarnim fondom, organizacijom „Slow food“ Trebinje i udruženjem „Ozren Outdoor“.