U Trebinju održana radionica o važnosti vakcinacije u očuvanju zdravlja

IMG_9383_resized_20230914_102646189.JPG (302 KB)

U saradnji UNICEF-a i Instituta za javno zdravstvo RS, danas je u Trebinju održana radionica „Očuvanje zdravlja uz pomoć vakcina: Zaštita odraslih i djece od bolesti koje se mogu spriječiti“.

Radionici su prisustvovali članovi Udruženja građana „Nada“, osobe oboljele od malignih bolesti iz Trebinja. Cilj ovog sastanka je ukazati ranjivim kategorijama stanovništva kolika je važnost redovne i ispravne imunizacije.

Prema riječima Julije Kralj, epidemiologa Instituta za javno zdravstvo-Regionalni centar Trebinje, jedan od najvažnijih i najefikasnijih načina prevencije opasnih bolesti je vakcinacija.

„Mi smo danas na ovoj radionici prisutnima dali dosta kvalitetnih informacija koje su vezane za vakcinaciju-šta su vakcine, kako djeluju, od kojih bolesti nas čuvaju ali smo im naveli i gdje oni mogu da se adekvatno informišu kada su u pitanju vakcine jer smo svjedoci da smo u prethodnom periodu mogli čuti dosta dezinformacija“, navela je Julija Kralj.

Prisutne su upoznali i o tome kada bi trebalo primiti određene vakcine i gdje se obavlja vakcinacija.

„Niko nema pravo da uskrati bilo kome vakcinaciju, posebno osobama koje boluju od neke zarazne bolesti. Vrlo je važno da znaju da mogu da se vakcinišu vakcinama koje su nam dostupne i da na taj način jednim dijelom zaštite svoje zdravlje, a i unaprijede kvalitet života“, kaže Julija Kralj.

Pomenuli su brojne mitove i zablude o vakcinaciji.

„Jedna od takvih zabluda je upravo ta da osobe koje boluju od određenih hroničnih bolesti pa tako i od malignih bolesti, ne treba ili ne smiju da se vakcinišu! To je apsolutno zabluda, oni samim tim što su podložniji, ako dobiju neku infekciju, mogu da dobiju težu kliničku sliku, prije svih nas treba da se vakcinišu!“, jasna je doktorica Kralj.

Vladislav Šipovac, specijalista socijalne medicine je rekao da je u Republici Srpskoj počela vakcinacija HPV vakcinom, koja štiti od karcinoma grlića materice. On je dodao da su maligne bolesti sve veći kako zdravstveni tako i socio-ekonomski problem u svijetu.

„Ova oboljenja, predstavljaju oko 20 odsto udjela u ukupnom mortalitetu. Vodeći tumori, kod muškaraca su: tumor pluća, prostate i debelog crijeva, a kod žena tumor dojke, pluća i tumor grlića materice. HPV vakcina je u savremenim i prosperitetnim državama dovela do toga da se enormno smanji procenat obolijevanja od karcinoma grlića materice“, kaže Šipovac.

Koviljka Komnenić, predsjednik Udruženja građana „Nada“ ističe da im ovakve radionice mnogo znače te da su članovi ovog udruženje djelimično svjesni važnosti imunizacije.

„Svakim danom se sve više bude, iznose svoja zapažanja. Oni sa nama razgovaraju o problemima sa kojima se susreću tokom liječenja i dijagnostike. Ukazuju na liste čekanja, nedostatak lijekova gdje mi onda obavještavamo nadležne institucije“, navela je ona.

Ove radionice, koje su organizovane uz podršku USAID-a, održane su i u drugim gradovima Republike Srpske u cilju zaštite zdravlja i prevencije, kako zaraznih tako i nezaraznih bolesti.

IMG_9395_resized_20230914_102733309.JPG (267 KB)

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×