vinogradi-zasad.jpg (206 KB)

Na području Trebinja procjenjuje se da ima 420 hektara pod vinogradima na kojima je zastupljena visokointenzivna proizvodnja uz svu potrebnu agrotehniku, rečeno je danas Srni u trebinjskoj Gradskoj upravi.

"Trebinjska vinogorja su većinom, sa oko 90 odsto, pokrivena sistemima za navodnjavanje, što uz bogatstvo sunca daje posebnu draž uzgojenom grožđu", naveli su iz gradskog Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo.

Najviše loznih zasada, istakli su ovom odjeljenju, ima u Petrovom, Popovom i Trebinjskom polju, te Lastvi, a proizvođači sa najvećim brojem čokota su "Agrofin" i "Popovo polje".

Broj čokota po hektaru je od 3.500 do 4.500 kalemova, u zavisnosti od starosti vinograda i mehanizacije vlasnika.

Uglavnom je, kako su napomenuli, riječ o vinskim sortama izuzev Popovog polja, koje ima 35 hektara pod stonim sortama, koje su zastupljene i u okućnicama na tendama.

Prosječan prinos po čokotu, u zavisnosti od godine, varira od 1,4 do dva kilograma grožđa po čokotu, koje se gotovo sve destilira u vino i rakiju.

Iz Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo naveli su da je za litar lozove rakije potrebno oko 10 kilograma vinskog grožđa, a za litar vina 2,5 kilograma.