Otvoren kineski Kulturni centar u Trebinju - Foto: SRNA
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ambasador Kine u BiH Đi Ping danas su u trebinjskoj Narodnoj biblioteci otvorili Kineski kulturni centar, prvi u BiH.

Kineski ambasador rekao je novinarima da je ovo ispunjenje želje za otvaranje kulturnog instituta u ovom gradu, te je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo.

– Prvi put sam u Trebinju bio prije dvije godine kada sam se dogovorio sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine da ćemo ojačati ekonomsku i kulturnu razmjenu – rekao je Đi i za otvaranje ovog centra zahvalio gradonačelniku Mirku Ćuriću, direktoru Narodne biblioteke Milosavi Supić Vuković, te predstavniku Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara Ljubi Grkoviću.

Ćurić je naveo da postoji veliko interesovanje Trebinjaca da pohađaju kurs kineskog jezika, te dodao da će se u narednom periodu razmišljati o većem prostoru za kineski kulturni centar.

– Veliki broj turista iz Kine dolazio je u Trebinje, doživljavaju ga kao mali grad sa mnogo znamenitosti koje nemaju drugi gradovi. Ovo je veoma značajan korak da uspostavimo veoma važan most koji će u narednom periodu biti na obostrano zadovoljstvo – istakao je Ćurić.

Direktor Narodne biblioteke u Trebinju Milosava Supić Vuković istakla je da se u ovoj ustanovi kulture već odvija besplatan kurs kineskog jezika, da je zainteresovanost velika i da imaju oko 40 polaznika svih starosnih kategorija.

– Uvjerena sam da će u narednom periodu u okviru različitih radionica i aktivnosti da upoznaju sve čime obiluje naša prijateljska zemlja Kina – rekla je Vukovićeva.

Ona je iskazala veliko zadovoljstvo što je ova ustanova prepoznata kao adekvatan partner za realizaciju svih planiranih aktivnosti u narednom periodu.

Grković je istakao da je otvaranje kineskog kulturnog centra u Trebinju još jedan znak dobrih i prijateljskih odnosa Kine i BiH, te potvrda da ti odnosi napreduju.

– Interes mlade generacije da izučava kineski jezik je veoma važan most koji je spojio dvije zemlje. Zadovoljstvo mi je da je Trebinje prvi grad koji je ugostio ovako važnu instituciju kulture i znanja – naglasio je Grković.

Među polaznicima kursa kineskog jezika u Narodnoj biblioteci je Sara Buha, koja je rekla da kurs pohađa mjesec i po dana, da je kineski jezik zanimljiv, te da ima želju da otputuje u Kinu.

Njena sestra Ema navela je da kineski jezik voli i da ga je ranije učila na aplikaciji.

– Kineski jezik nije težak. Kad sam čula da se otvorio kurs odmah sam se upisala i preporučila bih svima da uče kineski – istakla je Ema.

Prostor prvog Kineskog kulturnog centra u BiH otvoren je uz podršku Ministarstva inostranih poslova BiH, a u pripremi su još tri. Ambasador Ji Ping je, radi čvršćeg povezivanja i upoznavnja, održao predavanje o kineskoj ekonomiji, kulturi i obrazovanju.