U Trebinju počele projekcije "Art Festa"

TREBINJE - Projekcijom filma "Moja Desanka" čiji je autor Nikola Lorencin, u Trebinju je, u kino sali Kulturnog centra, počela manifestacija "Art Fest".

Riječ je o trećem po redu festivalu filmova o umjetnosti i umjetnicima koji se po prvi put od ove godine odvija i u Trebinju, pored još šesnaest gradova Republike Srpske i Srbije, a trajaće od 3. do 6. oktobra.

Festival se, osim u Trebinju, istovremeno održava u Beogradu, Novom Sadu, Šidu, Sremskim Karlovcima, Valjevu, Nišu, Prokuplju, Jagodini, Sjenici, Kovinu, Sremskoj Mitrovici, Banjaluci, Skoplju, Gračanici i Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

“Trebinje po prvi put uključeno u ovakav jedan festival, tematski orjentisan na umjetnost i umjetnike, festival koji ni u Srbiji do prije dvije godine nije bio prepoznat, jer se radi o jednom novom načinu realizacije i to u više gradova koji su uključeni u ovaj projekat dokumentarnih filmova o umjetnosti i umjetnicima”, pojasnila je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja.

Ona je napomenula da su svi filmovi koji će biti prikazani do 6. okotobra zanimljivi svaki na svoj način, te da su različitih dužina trajanja, od svega nekoliko minuta do sat vremena.

"Sistem je takav da će svaki grad učesnik odrediti svoj žiri koji će vrednovati ove filmove, a već prije početka festivala nominovani su filmovi za odabir tri najbolja, tako da će i naš žiri odabrati tri prva mjesta i već sada mogu da kažem da je trinaest nominacija već dobio film "Umetnost sećanja" Jelene Radenović, ali isto toliko nominacija ima i film “Moj Branko ne laže” Branka Lazića, dok film Aleksandra Karišika “Okovan u slobodi” ima deset nominacija", kazala je Skočajićeva.

Napominjući da nije iznenađena ovim izborom, ona dodaje da su i svi drugi filmovi vrlo vrijedni pažnje i da će pravi ljubitelji filma zasigurno uživati u cjelokupnom događaju kome se, osim Trebinja, od ove godine iz Hercegovine pridružilo i Nevesinje, jer jedan dio tima “Art Festa” čine upravo Hercegovci koji su imali želju da se festivalu priključi i ovaj dio Republike Srpske.

Selektor festivala Miroslav Bata Petrović, veteran dokumentarne scene, u ovogodišnji program je, pored filma "Moja Desanka" kojim je otvoren festival, uvrstio i "Ivica Matić" Nikole Stojanovića, "Atelje s pogledom" Ljiljane Prvulović, "Kretanje prostora" Svetlane Miljanić i "Umetnost sećanja" Jelene Radenović.

Biće prikazani i filmovi "Oče naš gde si" Dragana Ćirjanića, "Nikola Mihov" Rozalije Dimitrove, "Tanakini mostovi" Snježana Lalovića, "Trnje i lovorike Olge Ilić" Jelene Stojanović, "Defakto art" Sunčice Jergović, "Portret nepoznatog" Jovice Krstića, kao i film "U snu i u javi, celo selo umetničko delo" Svetlane Miljanić.

Programom su predviđeni i filmovi "Adriana" Gorana Musića, "Okovan u slobodi" Aleksandra Karišika, "Kamen drevnog snevača" Nebojše Ilića, "Micićev kofer" Slobodana Simojlovića i "Moj Branko ne laže" Branka Lazića.

Projekcije su u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje u terminima u 12.00 i u 15.00 časova, a ulaz je slobodan.