Saobracaj 2.jpg (305 KB)

U okviru projekta „Kad se život preokrene“ danas je u Trebinju održana prezentacija za učenike srednjih škola koji će uskoro polagati vozački ispit, o svim opasnostima i posljedicama koje mogu da budu produkt neadekvatnog ponašanja u saobraćaju.

Dejan Trninić, čovjek koji je kao osamnaestogodišnjak, doživio saobraćajnu nesreću i zadobio teške povrede, ispričao je srednjoškolcima svoju priču o tome kakav je njegov život bio prije, a kakav je poslije saobraćajne nesreće.

„Htjeli smo, kroz naše lične priče, da učenicima koji su na pragu polaganja vozačkog ispita skrenemo pažnju na opasnosti kojima su izloženi u saobraćaju. Mogli su da vide kako je izgledao naš život prije, za vrijeme i nakon saobraćajne nezgode koja nam je izmijenila živote. Ovim projektom nastojimo apelovati na mlade da vozačko iskustvo stiču strpljivo i poštujući pravila, a prije svega da izbjegavaju vožnju pod dejstvom alkohola, da poštuju ograničenja brzine i da ne koriste mobilni telefon u vožnji. Od tinejdžerskih dana oni su pod uticajem negativnih obrazaca okoline, skloni su nekim rizičnim primjerima ponašanja, od prelaska ulice, vožnje bicikla, a kada postanu vozači, onda su u još većoj opasnosti. U današnje vrijeme pod uticajem filmova, igrica, društvenih mreža, različitih izazova na društvenim mrežama, gdje se promoviše nasilnička vožnja, smatram da je važno da čuju naše priče- onih koji su zadobili trajne posljedice u saobraćaju i iz prve ruke možemo da im kažemo, a to mogu i da vide, koje su posljedice nepromišljenih odluka“, naveo je Trninić, koji je i direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda „Step“ .

Smatra da je izuzetno važan ovaj vid edukacije zato što u obrazovnom sistemu ne postoji predmet saobraćajnog vaspitanja.

Ističe da mladi ljudi pomno prate predavanja i nakon svakog, a u proteklom periodu su bili u 25 lokalnih zajednica, usvoje poruke kojih će se sjećati.

„Mladim ljudima poručujemo da ukoliko planiraju izlazak u grad, konzumaciju alkohola, da automobil ostave kod kuće, nađu siguran put do kuće, trijeznog vozača u društvu, pozovu taksi ili roditelje, ne smiju pod dejstvom alkohola da sjedaju u automobil. Kada sljedeći put sjednu za volan, siguran sam da će se sjetiti neke naše rečenice ili slike koju su vidjeli na prezentaciji, koja će ih urazumiti“, kaže on.

Nikola Torbica, rukovodilac Odsjeka za vozače, putnike i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS kaže da je cilj ovog projekta da mladim ljudima skrenu pažnju na sve rizike u saobraćaju.

„Dakle, da ukažemo na rizična ponašanja i da kroz ličnu priču osobe sa invaliditetom koja je doživjela saobraćajnu nezgodu i zadobila trajne povrede, shvate šta je to saobraćaj i koje mogu da budu posljedice“, rekao je on.

U protekle dvije godine oko 4 000 učenika je poslušalo ove priče, a cilj je da u godini bude obuhvaćeno oko 70 odsto jedne generacije.

„Tada ćemo imati ogromne pomake kada je riječ o statistici. Ta statistika nam sada govori da je od ukupnog broja stradalih u saobraćajnim nezgodama 30 odsto mladih. Kada posmatramo istraživanja ona nam govore da mladi u tom uzrastu najčešće stradaju u saobraćaju“, kaže Torbica.

Projekat „Kad se život preokrene“ realizuje Agencija za bezbjednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvjete i kulture i Auto-moto savezom RS.

Saobracaj 1.jpg (439 KB)