U Trebinju je sinoć promovisana knjiga "Nebeske heroine sveta", u kojoj je autor Radmila Tonković predstavila žene koje su dale doprinos istoriji vazduhoplovstva.



Knjiga, koja obuhvata više od 2.000 biografija žena letača širom svijeta, kao i 1.700 fotografija, proglašena je za jedinstvenu svjetsku enciklopediju u ovoj oblasti.
Tonkovićeva je rekla novinarima da je knjigu pisala 10 godina, putujući po svim kontinentima, kako bi zabilježila početke letenja žena od Afrike, Azije, Australije, Novog Zelanda, Amerike, do Evrope.
"Žene su imale veliku ulogu u svetskom vazduhoplovstvu, ali su podaci o tome slabo bilježeni. Zato je teme u ovoj knjizi bilo teško obraditi, nisam imala potpune podatke i morala sam da putujem po celom svetu", navela je Tonkovićeva.
Ona je istakla da su prve tri žene koje su postale piloti u regionu i letjele do starosti - Danica Tomić iz Dalja u Hrvatskoj, Zagorka Plečević iz Stare Hercegovine i Slovenka Kristina Gorišek.

Tonkovićeva je naglasila da je o ženama pilotima veoma malo zabilježeno i da su joj podstrek za pisanje bile Ruskinje koje su letjele u Drugom svjetskom ratu.
"Te žene su letele na raznim avionima i bombardovale Nemce koji su ih prozvali `noćne veštice`, iako su tada imale od 16 do 20 godina", kaže Tonkovićeva.
Knjiga "Nebeske heroine sveta" proglašena je u Londonu za jedinstvenu svjetsku enciklopediju o ulozi žena u svjetskoj avijaciji, a rusko izdanje knjige imalo je osam promocija i uvršteno je u udžbenik za Vazduhoplovnu akademiju u kojoj se školuju piloti i vazduhoplovni inženjeri.
Radmila Tonković radila je više od dvije decenije u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu i bila ovlašteni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike.
Ona je prva žena vazduhoplovni novinar i urednik na Balkanu u časopisima - "Aeromagazin", "Naša krila" i "Moma-glasnik", a kao pisac, novinar, publicista i prevodilac piše za mnoge časopise u Srbiji i inostranstvu.
Međunarodna vazduhoplovna Federacija u Lozani dodijelila joj je diplomu za životno djelo u avijaciji.
Promociji knjige prisustvovala je i Marija Vuković Milićević, jedna od protagonistkinja knjige koja potiče iz vazduhoplovne porodice i koja je oborila pet državnih i jedan svjetski rekord u letenju kao reprezentativac bivše Jugoslavije.
O knjizi je govorio i recenzent Božidar Glogovac, a promociji je prethodio program koji su izveli učenici Muzičke škole.
Ovo je 15. promocija "Nebeskih heroina sveta", a do sada je knjiga u Republici Srpskoj promovisana u Istočnom Sarajevu.
SRNA