Na kraju devete decenije života, Radojka Kapor Marinković, poslije životne golgote u Drugom svjetskom ratu, kao i stradanja porodice, odvažila se i objavila knjigu pod nazivom "Tugovanka".


Poslije rodne Bileće, Radojka je knjigu promovisana sinoć i u Trebinju. Riječ je ličnoj ispovijesti, o životnim strahotama, koje je autorka preživljavala od četrnaeste godine, kada je izbio Drugi svjetski rat.
U vrlo kratkom periodu, stradala su njena četiri brata, najviše zbog odanosti ideologiji i učestvovanja na strani Jugoslovenske vojske u otadžbini. I sama je, poslije rata, provela više od dvije godine u osam zatvora.
Osnova za knjigu od čega je sve krenulo, bio je razgovor za televiziju o stradanju porodice Kapor za vrijeme Drugog svjetskog rata, a poslije i u komunizmu.
Promoter knjige Miodrag Hrnjez Ljumo kaže da je ova knjiga pisana bez imalo jeda, iako je Radojka preživjela porodičnu tragediju zbog pogibije četvrice braće.
- Nema osude, nema osvetoljubivosti, želi samo da se istina ispriča - kaže Ljumo.
Istina ne smije da se prećuti, koliko god ona bila bolna, poručila je Radojka. Kaže da je i lično stradanje preživljavala samo zato što nikome nije htjela da ćuti.
- Kroz pjesme sam to radila, one koje su pjevane u Hercegovini - otkriva ona.
Knjiga "Tugovanka" koju je Radojka Kapor Marinković posvetila svojim najbližim, dopunjena je i kratkim pričama i poezijom, kojoj je, kako kaže, bila naklonjena od rane mladosti. Za životoslov nikada nije kasno.


RTRS