U Trebinju je večeras promovisana knjiga "Pred sjenima srpskih mučenika" u kojoj su štampane 33 pjesme o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.



U poetskoj rukoveti, koju je priredio profesor srpskog jezika iz Foče Rade Lalović, zastupljeni su radovi 24 autora, među kojima Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Dobrice Erića, Stevana Raičkovića i Rajka Petrova Noge.
"Sakupili smo sve što nam je bilo poznato i dostupno kada je riječ o pjesmama o stradanju Srba. Prvo smo pjesme objedinili u jednu manju knjigu, a sada postoji drugo dopunjeno izdanje u kojem se nalazi 70 pjesama", rekao je Lalović novinarima.
On je naveo da se mora njegovati kultura sjećanja na Prebilovce, Korita, Jasenovac, Šumarice i na sva mjesta u kojima su Srbi nedužno stradali.
"Oni koji ne budu pamtili šta se događalo, osuđeni su na nestajanje", istakao je Lalović.

Predsjednik Srpskog udruženja "Ćirilica" Vesna Andrić naglasila je da ova knjiga govori o tome kako je srpski narod stradao u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i u novije vrijeme.
"Cilj je da što više ljudi čuje i razmisli o tome da li treba zaboraviti takva stradanja i da li ih se treba stidjeti, ili, naprotiv, isticati ih", kaže Andrićeva.
Organizatori promocije, koja je održana u galeriji Kulturnog centra u Trebinju, su Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Foče i trebinjski Kulturni centar.
SRNA