U Trebinju se okupili filozofi iz svih krajeva Evrope

TREBINJE - Šesti Srpski filozofski simpozijum, koji se bavi temom globalizacije i međunarodnih odnosa, otvoren je u trebinjskom Muzeju Hercegovine i trajaće do 2. jula, okupljajući intelektualce, politikologe i filozofe koji se u Trebinju sastaju od 2018. godine i razgovaraju o različitim temama iz života.

Napominjući da ovogodišnja tema "Globalizacija i međunarodni odnosi" nije slučajno odabrana, Boris Brajović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću naglasio je da se o tome neće razgovarati samo zbog opšte aktuelnosti ovih pojmova, već su u pitanju, kako kaže, izazovni zadaci i promišljanje situacije u kojoj se danas nalazimo.

"Globalizacija je proces koji je počeo sedamdesetih godina, a on se odlikuje onim što svako od nas osjeća - da se društvo raspada do posljednjih atoma i ćelija, odnosno ako je ono što čini suštinu svakog društva zajednica, ona danas ne postoji, već postoji zajednica individua, a ne zajednica koja u sebi ima potencijal da kolektivni duh izgradi na svaki način etnički, ideološki, moralni i bilo koji drugi", kazao je Brajović, dodavši da je komunizam koji pamte starije generacije imao neke odlike kolektiviteta za kojim danas žudimo, te da je današnje društvo zasnovano na slobodnim pojedincima.

Aleksandar Lukić, predsjednik Programskog i naučnog odbora "Sofos", naglasio je da su njihove opšte teme filozofija i sloboda, ali ove godine u okviru ove teme razgovara se o globalizaciji i međunarodnim odnosima.

"Kao što sama tema kaže, u pitanju je odnos među narodima, a možemo reći i među nacijama, pa i među državama. Ako to stavimo u kontekst aktuelnih dešavanja ne samo u Ukrajini, već i u cijelom svijetu - može se vidjeti koliko je važno razmatrati ova pitanja. Mi smo se ovdje sabrali ne samo kao filozofi da damo svoj doprinos u tumačenju tih odnosa, a globalizacija je kao dio teme jako važna i može se reći da uzima zamah u posljednje vrijeme", dodao je Lukić.

I on je kao primjer uzeo Ukrajinu, kao i pandemiju, koja je, kako kaže, dala neke principe koji treba da se ostvare u okviru globalizacije, a to je socijalno distanciranje gdje bi bio svako sam za sebe, otuđen od drugih.

"Možemo se ovome oduprijeti, ali predstoji teška borba, a na braniku borbe su Rusija i Kina. Ako oni uspiju u onome što se stvara, a to je policentrični svijet u čijoj se osnovi nalazi BRIKS i gdje teži da se priključi veliki broj zemalja, stvoriće se jak blok država koje će predstavljati drugu stranu", kazao je on.

Trebinje na ovaj način, kako se moglo čuti na početku skupa, postaje centar gdje će se i ove godine okupiti više od 20 eminentnih naučnika koji će govoriti o važnim pitanjima, koja nemaju samo apstraktni smisao, nego važnost u životnom, državnom i političkom smislu, a o tome će raspravljati članovi Srpskog filozofskog društva, eminentni stručnjaci sa univerziteta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Velike Britanije, Rusije i Grčke.