_121430439_gettyimages-963653538.jpg (112 KB)

U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje sutra će početi vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Vakcina je besplatna za djevojčice i dječake uzrasta od 11 do 14 godina kao i za djecu koja će napuniti 15 godina u prvoj polovini ove godine.

Jelena Durić, epidemiolog Higijensko-epidemiološke službe kaže da svi zainteresovani mogu da se zakažu za vakcinaciju pozivom na broj telefona ili dolaskom u njihovu službu.

„Vakcine su stigle. Mi smo juče poslali dopis školama, odnosno roditeljima djece koja spadaju u grupu, koja ima pravo na besplatnu vakcinu. U narednom periodu, zainteresovani mogu da se jave u našu službu ili na naš broj telefona 059-240-693 i zakažu vakcinaciju. Vakcina nije obavezna, preporučena je, dakle, roditelji donose odluke za svoju djecu“, kaže ona.

Ističe da se radi o veoma efikasnoj i značajnoj vakcini.

„Vakcina se od 2006. godine koristi u Evropi i tu gdje se koristi značajan je pad infekcije humanim papiloma virusima i značajan pad obolijevanja od karcinoma grlića materice. Podsjećam, to je karcinom koji je vrlo čest u našoj populaciji, četvrti uzrok smrti. Sretni smo što je ova vakcina dostupna i kod nas i sve informacije o vakcini zainteresovani mogu da dobiju od porodičnih ljekara, naših pedijatara i ginekologa, a mi smo u Higijensko-epidemiološkoj službi tu za svaku informaciju“, kaže Jelena Durić.

Riječ je o devetovalentnoj vakcini Gardasil 9.

„U pitanju je rekobinantna vakcina, koja ne sadrži živi virus, nego sadrži samo omotač virusa koji je sposoban da proizvede imunološki odgovor“, pojašnjava ona.

Vakcina nema neke neželjene posljedice i prima se u dvije doze, sa razmakom od godinu dana između doza.

„Reakcije mogu biti one uobičajne, crvenilo, bol ili otok na mjestu primjene. Vakcina se ne daje osobama koje su imale neku težu reakciju nakon primljene prve doze, ali to su po dosadašnjih iskustvima, vrlo rijetke reakcije“, pojašnjava ona.

Oni koji imaju više od 14 godina, mogu da prime komercijalnu vakcinu u Institutu za javno zdravstvo - Regionalni centar Trebinje.

Infekcije humanim papiloma virusom prenose se direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom osobe koja je zaražena, uglavnom seksualnim putem. Humani papiloma virus može da izazove rak grlića materice, rodnice, stidnice, karcinom muškog polnog organa, karcinome anusa i grla te genitalne bradavice.