U Trebinju je sve spremno za nesmetano odvijanje izbornog procesa na 45 redovnih birališta i jednom mjestu za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima na sutrašnjim opštim izborima, na kojima pravo glasa ima 30.462 naših sugrađana, potvrdila je za Radio Trebinje predsjednik Gradske izborne komisije Trebinje Željka Ružić.
Prema njenim riječima, sertifikovana su 482 člana biračkih odbora, koji će zadužiti birački materijal, čime su stvoreni preduslovi da sva birališta u našem gradu sutra budu otvorena na vrijeme, u 7 časova.
Od ovih izbora, dodaje, mjesto za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima je na novoj lokaciji, u prostorijama Javne ustanove „Radnik“ (Ulica cara Lazara), a biće angažovano i sedam mobilnih timova.
„Mobilni timovi će obilaziti ukupno oko 250 naših sugrađana koji su vezani za ustanove (bolnica, Dom penzionera, Kazneno-popravni zavod) ili koji su zbog starosti, invalidnosti i bolesti vezani za svoje domove i ne mogu izaći na redovno biračko mjesto“, kaže Ružićeva.



Gradska izborna komisija Trebinje akreditovala je 535 posmatrača iz reda političkih subjekata, a CIK BIH je akreditovala posmatrače ispred OEBS-a, koji će takođe biti prisutni na biralištima.

Predsjednik GIK Trebinje navodi da će punoljetni građani Trebinja mjesto glasanja moći da provjere u Centru za usluge građanima Gradske uprave i putem SMS poruke.
„GIK Trebinje je na šalterima gradske uprave obezbijedila dvije osobe koje će svakome ko dođe moći reći gdje treba da glasaju. Građani se o mjestu glasanja mogu informisati i slanjem SMS poruke na telefon 091 12 12 12, a poruka treba da sadrži samo jedinstveni matični broj glasača. Takođe, predsjednici biračkih odbora imaju obavezu da, ukoliko ne nađu glasača na biračkom spisku, odmah kontaktiraju nas iz GIK-a, kako bi se odmah provjerilo gdje naš sugrađanin treba da glasa. Na taj način svakom punoljetnom građaninu Trebinja biće dostupna informacija gdje je njegovo mjesto za glasanje“, ističe Ružićeva za Radio Trebinje.
Za glasanje je neophodan važeći identifikacioni dokument – lična karta, vozačka dozvola ili pasoš, a birališta se zatvaraju u 19 časova.
Predsjednik GIK-a Trebinje kaže da se prvi presjeci izlaznosti birača očekuju u 11, 15 i 19 časova, a prvi izborni rezultati za člana Predsjedništva BiH oko 21 čas.
„Informacije o otvaranju birališta imaćemo odmah poslije sedam časova, presjeci izlaznosti su planirani u 11, 15 i 19 časova. Prvi izborni rezultati su za Predsjedništvo BiH, očekujemo da nam predsjednici biračkih odbora dostave podatke do 21 čas, za ostale nivoe informacije se očekuju do ponoći. Cilj GIK Trebinje su fer i demokratski izbori, tome se i nadamo“, navodi Ružićeva.


Izvor: Radio Trebinje