nn.jpg (189 KB)

Na Trgu slobode večeras je obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je okupilo veliki broj građana i djece koji su uz pjesmu najavili najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Starješina Sabornog hrama Mladen Žulović poželio je vjernicima sretno Badnje veče, sutrašnji Božić i sve dane nakon najradosnijeg praznika.

„Već dugi niz godina okupljamo se oko vatre na Trgu slobode i to je vatra koja simbolizuje onu vatru koja je nekada gorjela u Vitlejemu kod koje su se grijali pastiri i kad su čuli onaj poziv anđela koji govori 'Slava Bogu na visini, na zemlji mir, među ljudima dobra volja'. Želim braćo i sestre da poput ovih anđela koji su se javili pastirima večeras poželim svima vama da u vaše porodice useli se ovaj mir Božiji o kome govore anđeli i koji svjedoče pastiri. Mir Božiji, Hristos se rodi!“, poručio je Žulović.Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je okupljenim građanima Badnje veče i sutra Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi", navodeći da vatra badnjaka treba da razgali srca ljudi i osvijetli sabornost našeg naroda.

"Neka božićna radost otvori naša srca i pomogne da jedni drugima činimo dobra više nego inače. Mirimo se i praštajmo", rekao je Ćurić.Po završetku nalaganja badnjaka, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program na kome su nastupili članovi Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ i ženska pjevačka grupa „Nagorkinje“.

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg.

Badnjaci su nalagani i kod crkve u Hrupjelima, u naselju Tini i Gorica, na Crkvini, u Gradu sunca, u brojnim trebinjskim selima, Ivanici i ostalim hercegovačkim opštinama.

Na praznik rođenja Bogomladenca - Božić, svete liturgije u trebinjskom Sabornom hramu biće služene u ponoć i u šest časova.