20231117_090800.jpg (509 KB)

Kvalitetna zimska oprema preventiva je saobraćajnim nezgodama u otežanim uslovima na kolovozima, istaknuto je danas u Trebinju tokom akcije "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima" koju realizuju predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske u saradnji sa trebinjskom Policijskom upravom.

Sekretar Auto-moto društva "Hercegovina" Željko Begenišić napomenuo je da je veoma bitno voditi računa o bezbjednosti vozila, naročito u zimskim mjesecima kada je pojačan rizik od saobraćajnih nezgoda.

"Danas besplatno kontrolišemo dubinu gazećeg sloja pneumatika, kvalitet rashladne i kočione tečnosti, te svjetlosnu signalizaciju", rekao je Begenišić novinarima.

Begenešić je naveo da je zakonom propisano da u zimskim uslovima dubina šare pneumatika mora da bude četiri milimetra, treba imati zimske gume na sva četiri točka, a ako vozači imaju ljetne gume sa propisanom dubinom - treba posjedovati lance.

Portparol Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić izjavila je da je zimska oprema bitna budući da, ukoliko nije odgovarajuća, lako dolazi do saobraćajne nezgode.

"Kvalitetnom zimskom opremom sprečavamo broj saobraćajnih nezgoda, odnosno posljedice", rekla je Cvijetićeva.

Ona je rekla da je za 10 mjeseci ove godine Policijska uprava Trebinje evidentirala pet smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama, što je isti broj kao lani.

Cvijetićeva je navela da će ova aktivnost biti realizovana danas i u Bileći od 11.00 do 13.00 časova.

Upotreba zimske opreme obavezna je od 1. novembra do 1. aprila, a za neposjedovanje zimske opreme predviđena je novčana kazna.